Iški vintgar ostaja brez urejene turistične ponudbe

0

Ob lepem in vročem vremenu je v Iškem vintgarju obiskovalcev hitro preveč, kar posledično pomeni več napačno parkiranih vozil in seveda smeti. Razvoj turizma zahteva celosten in strateški pristop, česar se Občina Ig zaveda, zato bo v naslednjih letih postopoma pričela z načrtom upravljanja v Iškem vintgarju, so sporočili iz občine.

Iški vintgar je priljubljena destinacija za poletno ohladitev ob reki in senci predvsem za prebivalce Ljubljane in okolice. Zaradi neurejenosti turistične infrastrukture in ponudbe je turistični obisk nenadzorovan in ob viških sezone predstavlja prekomerno obremenitev za okolje, obenem pa ne ustvarja priložnosti za lokalne ponudnike.

Največ enodnevnih obiskovalcev obišče Iški vintgar ob koncih tedna, ko je po ocenah tam od 1000 pa tudi do 3500 obiskovalcev, pri čemer je urejeno brezplačno parkirišče namenjeno le 200 avtomobilom. To povzroča številne težave, od problemov s parkiranjem do velikih količin odpadkov, povečane potrebe po toaletnih prostorih ter neustreznega in nespoštljivega vedenja obiskovalcev v naravi.

Ponudba gostinskih objektov je omejena, do nadaljnjega je gostinski objekt v Iškem vintgarju zaprt, ravno tako je do nadaljnjega prepovedano prirejanje piknikov. Odlično izhodišče in izziv za lokalno kulinarično ponudbo je lahko prehranska kultura koliščarjev, ki pa je ponudniki v destinaciji Ig ne izkoriščajo, se zavedajo na občini in zato je to eden od ciljev v strategiji razvoja turizma.

Ig se sicer ponaša z najstarejšo kulturo koliščarjev oziroma mostiščarjev, ki je vpisana tudi na seznam Unesco dediščine in kot takšna predstavlja lepo priložnost za razvoj turistične ponudbe, vendar pa za načrtovanje tega razvoja v letošnjem proračunu ni namenjenih dodatnih sredstev, so zapisali na občini.

Delež tujih gostov kljub vsemu narašča in je dosegel že 95 odstotkov. Gre za goste, ki v občini prespijo eno ali dve noči, medtem ko so enodnevni obiskovalci, ki pridejo na izlet, prireditev ali oddih, v veliki večini iz Slovenije. Po podatkih občine je registriranih sedem nočitvenih obratov, ki skupaj premorejo 82 ležišč.

Kot so sporočili, občina tudi v letošnjem letu ni vzpostavila posebnega režima parkiranja, za neupoštevanje parkirnih prostorov in načina parkiranja poskrbijo redarji iz Medobčinskega inšpektorata in redarstva. Rešitev se obiskovalcem ponuja v avtobusni povezavi iz centra mesta do obračališča v Iški vasi, kamor vozi mestni avtobus 19I.

Ker si v bodoče v Iškem vintgarju želijo bogatejše turistične ponudbe in okoljsko ozaveščene obiskovalce, bodo v naslednjih letih postopoma pričeli z načrtom upravljanja, so še zapisali na občini. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen