ZDA uvedle sankcije proti dvema libanonskima poslancema Hezbolaha

0

Ameriško finančno ministrstvo je v torek uvedlo sankcije proti dvema libanonskima poslancema, članoma organizacije Hezbolah, ker naj bi podpirala teroristične dejavnosti in tudi škodljive dejavnosti Irana v regiji. ZDA imajo Hezbolah za teroristično organizacijo.

Sankcije, ki predvidevajo prepoved potovanj in poslovanja, veljajo za 64-letnega vodjo poslanske skupine Hezbolaha Mohameda Hasana Rada in 62-letnega poslanca iz Bejruta Amina Šerija. Sankcije so uvedli tudi za Vafika Safa, ki je blizu generalnemu sekretarju Hezbolaha Hasanu Nasrali in naj bi urejal tihotapljenje orožja ter mamil.

Finančno ministrstvo ZDA utemeljuje, da Hezbolah izkorišča svoje politične operativce v Libanonu za manipulacijo ustanov v podporo finančnim in varnostnim interesom teroristične skupine ter pomoč škodljivim dejavnostim Irana v regiji. Ob tem so predstavniki ministrstva dodali, da morajo tudi druge države priznati, da ni razlike med političnim in vojaškim krilom Hezbolaha.

ZDA pa niso šle tako daleč, da bi uvedle sankcije proti iranskemu zunanjemu Džavadu Zarifu, čeprav je finančni minister ZDA Steven Mnuchin konec junija dejal, da se bo to zgodilo v tednu dni. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen