Venezuelska vlada in opozicija za nadaljevanje pogovorov

0

Venezuelska vlada in opozicija sta se na tridnevnih pogovorih na Barbadosu dogovorili o vzpostavitvi delovne skupine, ki bo omogočala stalne pogovore za rešitev politične krize v Venezueli, je v četrtek sporočila Norveška, ki posreduje med stranema.

Norveška zunanja ministrica Ine Eriksen Soreide je sporočila, da sta strani vzpostavili pogajalsko omizje, ki bo “delovalo stalno in učinkovito, da bi dosegli usklajeno rešitev v okviru ustave”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Predvidoma bosta strani izvedli posvetovanja, da bi pospešili pogajanja,” je dodala.

Predstavnik opozicijskega voditelja Juana Guaidoja Stalin Gonzalez je na Twitterju zapisal, da Venezuelci želijo “odgovore in rezultate”. Njegova stran bo opravila posvetovanja, da bi dosegli napredek in končali trpljenje.

Vladni pogajalec Hector Rodriguez je povedal, da pričakuje “kompleksno pot”, ki bo vodila k “dogovoru o demokratičnem sobivanju”, kjer se strani medsebojno priznavata.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je pogovore, ki so potekali od ponedeljka do srede na Barbadosu, pozdravil kot uspešne. “Po intenzivnem delu smo z norveško vlado in opozicijo oblikovali šest točk,” je dejal, pri čemer ni pojasnil, kaj te točke določajo.

Prvi krog pogajanj med venezuelsko vlado in opozicijo je potekal maja v Oslu, končal pa se je brez preboja. Strani iščeta rešitev za konec hude politične krize, v kateri je ta južnoameriška država od januarja, ko se je predsednik parlamenta Juan Guaido razglasil za začasnega predsednika države.

Guaidoja za začasnega predsednika priznavajo ZDA in več kot 50 drugih držav, a se Maduro, ki ima med drugim podporo Rusije, Kitajske in Kube, oklepa oblasti. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen