UKC Maribor letos za klimatizacijo namenil 450.000 evrov

0

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so letos za potrebe hlajenja prostorov namenili že skoraj 450.000 evrov, od česar so dobrih 30.000 evrov v ta namen prejeli od donatorjev. Kot je povedal strokovni vodja mariborske bolnišnice Matjaž Vogrin, je zdaj tudi s pomočjo donacij klimatiziranih skoraj 90 odstotkov prostorov.

Po besedah Jureta Pograjca, v UKC Maribor zadolženega za investicije, so s pomočjo omenjenega denarja namestili 132 notranjih klimatskih naprav na šestih različnih oddelkih. Na oddelku za žilno kirurgijo so za zdaj namestili deset enot, na oddelku za infekcijskem bolezni in vročinska stanja 34, v porodnišnici 57, na oddelku za splošno in abdominalno kirurgijo 22, na gastroenterološkem oddelku in oddelku za intenzivno interno medicino pa vsakem po štiri enote.

Ob tem so kupili še en večji klimat, ki bo zagotavljal prezračevanje in hlajenje prostorov interno intenzivne nege, za kar so odšteli nekaj manj kot 100.000 evrov. “Večina del je v zaključni fazi in bodo končana predvidoma do konca naslednjega tedna,” je povedal Pograjc. Ambiciozne načrte v zvezi s tem je napovedal tudi za naslednje leto, ko načrtujejo podobno vsoto denarja za klimatizacijo devetih etaž v hospitalni stolpnici, s čimer bo projekt v tem objektu zaključen.

V bolnišnici pa so danes opozorili tudi na nujnost zagotovitve hlajenja operacijskega bloka, kjer to trenutno počnejo z dvema hladilnima agregatoma, od katerih je eden star že 23 let. V zadnjih letih se zaradi dotrajanosti pojavlja vedno več okvar, zaradi česar morajo v času previsokih temperatur po besedah Vogrina nekatere operacije celo odpovedati.

Za izboljšanje razmer so februarja na ministrstvo za zdravje poslali investicijsko dokumentacijo, da bi investicijo sofinancirala država. Naložba v zamenjavo dveh hladilnih agregatov in treh novih hladilnih stolpov je ocenjena na skoraj 1,6 milijona evrov, pri čemer je predvidena udeležba države dobrih 1,2 milijona evrov, a za zdaj pozitivnega odgovora s strani ministrstva še nimajo.

Potem ko se je njihova akcija zbiranja donacij v tem primeru izkazala kot uspešna, so se na pobudo Vogrina in direktorja podjetja Lumar Marka Lukića odločili ustanoviti iniciativni odbor za zbiranje donacij UKC Maribor. Kot je povedal Lukić, si bo ta trajno prizadeval k izboljšanju razmer in nabavi nujno potrebne opreme in aparatov.

Prvi korak sicer trajnega projekta je zbiranje sredstev za nov otroški ventilator z vgrajeno najnovejšo tehnologijo za nadzor stanja pljuč. Kot ambasadorja sta k akciji pristopila tudi član svetovno uveljavljene zasedbe 2Cellos Luka Šulić in kapetan mariborskih nogometašev Marcos Tavares.

“V tem mestu sem se rodil, tukaj tudi živim, zato se mi zdi pomembno, da smo tudi v tem delu Slovenije deležni enako dobre medicinske oskrbe kot v drugih bolnišnicah,” je dejal Šulić. Temu se je v mariborski porodnišnici prav pred tremi tedni povila hčerka, v donatorski akciji pa je napovedal tudi organizacijo dobrodelnega koncerta.

Tavares je dodal, da so se kar trije njegovi otroci rodili v Mariboru ter da je zelo hvaležen, da so vsi zdravi.

Z novo 55.000 evrov vredno aparaturo bodo lahko ob pomoči pri dihanju otrokom s potrebo po umetnem predihavanju kontinuirano spremljali stanje pljuč in ventilacije v realnem času ter v primeru težav takoj začeli z ukrepanjem in zdravljenjem.

Kot je danes še napovedal direktor UKC Maribor Vojko Flis, po nabavi omenjenega aparata s pomočjo akcije že načrtujejo tudi naročilo sistema za robotsko vodene operacije. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen