Pivovarna Laško Union lani povečala prihodke in dobiček

0

Pivovarna Laško Union, ki je v lasti nizozemskega Heinekena, je lani ustvarila 153,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 6,5 odstotka več kot v letu 2017. Dobiček iz poslovanja se je okrepil za 29 odstotkov na 27,6 milijona evrov, čisti dobiček pa je bil višji približno za tretjino in je dosegel 20,3 milijona evrov.

Kot so danes sporočili iz družbe, so se prihodki lani povečali predvsem zaradi večje prodaje na izvoznih trgih. Delež čistih prihodkov od prodaje, ustvarjenih na tujih trgih, je lani dosegel 26 odstotkov, kar je štiri odstotne točke več kot leto prej.

Normalizirani dobiček iz poslovanja – dobiček iz poslovanja, povečan oz. zmanjšan za vpliv enkratnih poslovnih dogodkov – je znašal 28,6 milijona evrov, normaliziran bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) pa 38,6 milijona evrov in je bil za 4,2 milijona evrov višji kot v letu 2017. Normalizirani čisti dobiček se je lani okrepil za 4,6 milijona evrov na 21,1 milijona evrov.

V Pivovarni Laško Union je bilo konec lanskega leta zaposlenih 596 ljudi, kar je približno na ravni iz leta prej, ko je pivovarna zaposlovala 592 ljudi.

Glavni direktor Pivovarne Laško Union Zooullis Mina je lansko poslovno leto označil kot uspešno. Izpostavil pa je, da so lani v obeh proizvodnih enotah – Pivovarna Laško in Pivovarna Union – ter v logistiki izvedli 45 različnih investicijskih projektov, implementirali proces razvoja talentov in načrtovanje nasledstev. “Posebno mesto v naši strategiji in poslovanju zajema trajnostni razvoj in vračanje družbi,” je zapisal prvi mož družbe, ki pivovarno vodi od lanske pomladi.

Trajnostni razvoj je, kot poudarjajo v družbi, sestavni del poslovne strategije pivovarne, ki je lani v primerjavi z letom 2016 za proizvodnjo vsakega litra piva porabila pet odstotkov manj pitne vode in 10 odstotkov manj energije. V povezavi s trajnostno oskrbo med drugim izpostavljajo tudi, da Laško za varjenje piva uporablja izključno slovenski hmelj. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen