Ob dnevu prebivalstva v Sloveniji izstopa vprašanje staranja

0

V Sloveniji ob današnjem svetovnem dnevu prebivalstva izstopa zlasti vprašanje staranja prebivalstva. Delež starejših od 65 let bo po projekcijah že sredi tega stoletja predstavljal tretjino prebivalstva. Združeni narodi pa ob svetovnem dnevu opozarjajo na pomen reproduktivnega zdravja in enakosti spolov.

Visoko izobraženi mladi se izseljujejo iz države, delavci, ki se priselijo, pa so pretežno manj kvalificirani in neizobraženi, je za STA opozoril Janez Malačič z ekonomske fakultete v Ljubljani. V Sloveniji so težave po njegovih besedah tudi zaradi regionalnih razlik. Ljudje se namreč odseljujejo z manj razvitih območij, kjer se naselja praznijo, nekatera pa so že popolnoma prazna.

Po oceni Janeza Nareda z Geografskega inštituta Antona Melika bi morali rešitve iskati predvsem v krepitvi gospodarstva na območjih, ki se praznijo. Zagotavljati pa bi morali tudi privlačno bivalno okolje predvsem za mlade, je menil za STA.

Združeni narodi (ZN) pa se ob letošnjem svetovnem dnevu osredotočajo na naloge, ki po mednarodni konferenci o prebivalstvu in razvoju v Kairu leta 1994 ostajajo nekončane. Takrat se je 179 držav strinjalo, da sta reproduktivno zdravje in enakost spolov nujna za trajnostni razvoj.

Še vedno 214 milijonov žensk v državah v razvoju nima možnosti za sodobno načrtovanje družine. Zaradi vzrokov, ki jih je mogoče preprečiti, pa v času nosečnosti ali v 42 dneh po njej vsak dan umre 830 žensk in deklet, opozarjajo.

Evropski statistični urad Eurostat je ob svetovnem dnevu sporočil, da se je v EU leta 2018 rodilo nekaj manj kot pet milijonov otrok, kar je skoraj 118.000 manj kot leto prej. Na ravni celotne unije je bilo na 1000 prebivalcev 9,7 rojstva.

V Evropski uniji je 1. januarja sicer živelo 513,5 milijona ljudi, kar je 1,1 milijona več kot leto prej. Povečanje števila prebivalcev je posledica priseljevanja, medtem ko je bil naravni prirast leta 2018 že drugo leto zapored negativen.

ZN so 11. junij za svetovni dan prebivalstva razglasili leta 1989, dve leti po tem, ko je svetovno prebivalstvo doseglo pet milijard. Po podatkih ZN na svetu zdaj živi 7,5 milijarde ljudi, do konca tega stoletja pa naj bi se število povečalo na 11,18 milijarde. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen