Neznanci oskrunili več spomenikov v Ljubljani

1

Neznanci so poškodovali več spomenikov v Ljubljani. Po podatkih policije, ki dogodke še preiskujejo, so bili oskrunjeni trije. Iz fotografij, ki so jih medijem posredovali iz SD, pa je razvidno, da je poškodovanih spomenikov še več. Med njimi so tudi spomenik revolucije na Trgu republike, spomenik talcem v Rožni dolini in spomenik Borisu Kidriču.

“Socialni demokrati ostro obsojamo več kot očitno organizirano skrunitev spomenikov v Ljubljani, ki so trajne priče naše skupne zgodovine. Iz te zgodovine se namreč vsak dan, tudi ob poti na delo, učimo, pa naj gre za še tako kontroverzne trenutke, da bi v prihodnosti znali ravnati drugače, da bi preprečili trpljenje, da bi kot družba napredovali,” so v stranki zapisali v sporočilu za javnost.

Po njihovih navedbah nima nihče, ne glede na prepričanja, pravice skruniti skupnega spomina, ki je skupna osnova za pogled v prihodnost. “Morda na različna obdobja zgodovine gledamo različno, zato se o tem pogovarjamo in skozi enotnost v sedanjosti celimo rane preteklosti. Različnost pa ne sme nikoli legitimirati skrunitev pomnikov skupne zgodovine,” so poudarili.

V SD se zavedajo, da so izkušnje polpretekle zgodovine za marsikoga neskončno boleče, vendar skrunitve ne bodo prinesle pomiritve in enotnosti. Spoštovanje preteklosti in njenih naukov, sodelovanje v sedanjosti in skupno iskanje poti v prihodnost je naša edina pot, so prepričani. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. raft pravi

    Že mogoče, da so spomeniki dela umetnikov, vendar so upodobljeni zločinci in izdajalci slovenskega naroda. Spomenike bi bilo potrebno spremeniti v prah in pa litino.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen