Kosovo in Albanija napovedala usklajevanje zunanje politike

0

Kosovo in Albanija sta se dogovorila, da bosta usklajevala zunanjo politiko in imela skupna veleposlaništva. Tovrstni dogovor sta v torek v Tirani podpisala kosovski in albanski zunanji minister Behgjet Pacolli in Gent Cakaj. Nekateri poznavalci dvomijo, da bo dogovor dejansko zaživel.

“Dogovorili smo se za tesno usklajevanje zunanje politike, vzpostavitev skupnih diplomatskih misij ter da bomo delili osebje in izkušnje za uresničitev svojih nacionalnih interesov,” je tvitnil Pacolli.

Dogovor je označil kot “velik korak naprej” držav v skupnem nastopu pred svetom in “delovanjem kot en narod”, s tem pa je imel v mislih njuno pretežno albansko prebivalstvo, poroča nevladna medijska organizacija BIRN na svoji spletni strani Balkaninsight.

Cakaj pa je na Twitterju zapisal, da dogovor odpira nova obzorja za skupne institucionalne akcije, “medtem ko se vse bolj zbližujemo v smeri globoke nacionalne integracije”.

Nezir Kraki, analitik in profesor evropskih politik na pariški univerzi UPEC ne verjame, da bosta državi politiko tudi udejanjili. Ocenil je, da gre bolj za domoljubno predstavo kot konkretno politično dejanje. Izpostavil je tudi, da državi nimata enakih zunanjih politik in da bi trenutno že zadoščalo, če ena drugi ne bi predstavljali ovire.

Kosovski predsednik Hashim Thaci je minuli mesec znova začel govoriti o tem, da se bo Kosovo priključilo Albaniji, potem ko njegovo zavzemanje za “popravek meje” s Srbijo ni obrodilo sadov.

V ponedeljek je šel še dlje, ko se je zavzel, da bi parlamenta držav “potrdila željo narodov, da bi živela v eni državi”. S tem je obudil možnost, ki je zgodovinsko za mnoge Albance predstavljala samo sanje, navaja BIRN.

Kosovski premier Ramush Haradinaj, eden najbolj ostrih nasprotnikov popravkov meje s Srbijo, medtem ni prepričan v možnost združitve z Albanijo. Minuli teden je poudaril, da gre za stoletje star projekt, da pa bi bilo v sedanji fazi najbolj pomembno to, da državi okrepita sodelovanje in odpravita administrativne ovire. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen