Ko ti predsednik vlade nikakor ne gre iz ust

2

Piše: Davorin Kopše

V povezavi s Šarcem mi beseda predsednik nikakor ne gre iz ust. V preteklosti je bil zabavljač po vaških veselicah in se v mojih očeh tega lika ne more znebiti. Njegova drža je po volitvah ostala zabavljaška, poleg smešnosti pa povzroča še eno kategorijo občutkov – skrb.

Na začetku julijskega zasedanja DZ je po ustaljenem redu odgovarjal na poslanska vprašanja. Ob tem, da smo imeli kaj videti, nismo videli ničesar kar bi nam pod njegovim vodstvom vlilo vsaj malo upanja ali zaupanja v to, čemur rečemo vlada.

Nekaj iskric iz parlamenta:

Marjan Šarec: »Pri izvajanju skupnih patrulj z italijanskimi varnostnimi organi ne gre za ukrep, ki bi izrival Slovenijo iz schengenskega območja, temveč za povsem običajno sodelovanje.«

Čezmejno sodelovanje slovenske in italijanske policije poteka ves čas in že od prej, skupne patrulje pa so uvedli 1. julija letos. Zakaj? Da bi šlo še naprej za običajno sodelovanje? Jasno je, da gre za prisiljen ukrep, ki si ga je izmislil Miro Cerar, da bi zameglil neučinkovito varovanje južne meje še iz časov njegove vlade. Mnoga opozorila so govorila o tem, da bodo Italijani prej ali slej svojo mejo zaprli, ker k njim iz Slovenije vdira vse več nezakonitih migrantov, ki jih v Sloveniji zaradi neučinkovite organizacije dela varuhov južne meje ne ustavimo. Italijani so politično modro pristali na skupne patrulje, obenem pa so zatrdili, da bodo mejo zapečatili, če skupne patrulje ne bodo uspešne. Ukrep je očitno le preložen. S čim je torej povezan ukrep skupnih patrulj? Je to res običajno sodelovanje?

Marjan Šarec: »Govorjenje o žepu ni na mestu in spominja na propagando.«

Ob tej izjavi me čudi, da ni uporabil tudi besede »sovražno« pred besedo »propaganda«. To je namreč retorika, ki jo ta demo (verzija) vlada uvaja v naš prostor.

Če si predstavljam akumulacijsko jezero, v katero doteka voda, mi je povsem jasno, da  bo v primeru zajezitve vode vedno več. V državo prihajajo nezakoniti migranti. V preteklem času so res večinoma odhajali naprej proti ciljnim državam po vsej Evropi. Ker se te države vse bolj zavedajo škodljivosti prihajanja teh nezdružljivih kultur z evropsko, so začele dotoke migrantov omejevati. Meni osebno ni všeč niti to, če gredo naprej proti severu in zahodu, saj je to skupni prostor vseh članic EU, kamor spada tudi Slovenija. Izvirni problem je vsekakor v ilegalnih prehodih meje. V našem primeru sta najbolj zanimivi Avstrija in Italija. Avstrija že dlje časa nadzira prehode njihovih meja. Vsaj v zadnjih dveh letih nadzor stopnjuje in za to aktivno uporablja tudi vojsko. V zadnjem času se je zaradi neučinkovitega nadzora južne meje Slovenije za okrepljeno varovanje svoje vzhodne meje odločila tudi Italija. To seveda pomeni, da se bo ob neprekinjenem dotoku nezakonitih migrantov preko slovenske južne meje, Slovenija »polnila«. Draga vlada, to pomeni tako imenovani migrantski žep.

Le zakaj tega tako enostavnega nočejo razumeti? Ali gre za navodila in od kod?

Poglejmo še eno cvetko vezano na prejšnjo točko;

Marjan Šarec: »Govoriti o tem, da mejne kontrole druge države izvajajo zato, ker mi nismo uspešni pri varovanju mej, je demagoško. Ne ponižujte Slovenije.«

Kaj pomeni zadnji stavek lahko le ugibamo. Z vso odgovornostjo se lahko vprašamo kdo ponižuje Slovenijo in Slovence? Izjava sama po sebi je dokaz podcenjevanja Slovencev, zato še enkrat draga vlada: Če je dotok večji od odtoka, prihaja do akumulacije! Ne ponižujte inteligence Slovencev.

Marjan Šarec: »Včeraj sem obiskal obmejne občine in se prepričal, da policija izvaja vse ukrepe, da bi preprečila nezakonite prehode meje.«

Policija v omejitvah, ki ji jih postavlja vlada, najbrž res deluje optimalno. Težava je v očitno slabi organiziranosti in predvsem v stalnem zanikanju problema. V realnem času celo vlada in Šarec ne govorita več o tem, da ni problema. Zagato zdaj priznavajo celo v teh krogih. Je bilo res treba čakati tako dolgo in ali lahko zdaj pričakujemo potrditev predlogov SDS, ki predvidevajo zaostritev azilne zakonodaje?

Spomnimo še na eno pomembno posledico nedela slovenske vlade. Mediji zadnje dni poročajo o vedno večji gneči na mejnih prehodih z Avstrijo, kjer so spet kolone kot pred vstopom Slovenije v Šengensko območje. Šengen je torej de facto padel. Padel je zaradi nesposobnosti zadnjih dveh slovenskih vlad, ki sta s svojo pasivnostjo pri obravnavanju migracij padli na izpitu.

Šarec je v DZ posredoval podatek: »V obdobju od 1. januarja 2019 do 30. junija 2019 je policija obravnavala 5.345 nezakonitih prehodov državne meje. Tveganje s področja ilegalnih migracij je povečano in tega nihče ne zanika.«

Ni pa povedal ali obžaloval, da so pred tem ves čas govorili in prepričevali javnost, da problema ni, da policija situacijo obvladuje in da je Slovenija v obsegu celotnega teritorija varna država. Kar gledamo danes in tudi končno priznanje Šarca, da so migracije problem, je posledica preteklega (ne)dela vlade in zavračanje vseh predlogov opozicije, predvsem SDS, ki bi omogočili učinkovitejše varovanje državne meje. Če bi pravočasno in predvsem pravilno ukrepali, se danes ne bi soočali s stalnim trendom povečevanja ilegalnih migracij po letu 2015. Spoznanje, da nezakoniti migranti slabijo stabilnost države in ogrožajo varnost končno prihaja, ne vemo pa kako bo vlada ukrepala v prihodnje in ali bo sploh ukrepala. Šarec je namreč izjavil, da bodo na mejo poslali več policistov in vojakov, ni pa znal odgovoriti na vprašanje za koliko policistov in vojakov gre in kje jih bodo vzeli.

Za zaključek lahko rečem le to, da v vladni palači ni videti konca sprenevedanju, zato si ne moremo obetati rešitev in ureditev razmer na južni meji in v njenem obmejnem pasu. Obiski obmejnih krajev so po moji oceni še dodatne igralske predstave za javnost. Saj vemo, da se gledališke igre praktično nikoli ne prenesejo v življenje, obratno pa pogosto.

Šarec je v tem mandatu izjavil še veliko drugega, povedal pa zelo malo ali nič. Samo upamo lahko, da se bo Slovenija pravočasno izvila iz tega klinča. Nove predčasne volitve še pred predsedovanjem Svetu EU?

Št. komentarjev: 2
 1. Re gornjemu pravi

  Beseda predsednik ti ne gre iz ust,zaradi njegove preteklosti? Pri plesastem kalimerotu pa te preteklost ne moti?

  1. MEFISTO pravi

   Ti je že kdo povedal, da si bedak?

   Zdaj veš!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen