Kandidatura von der Leynove pretresa nemško koalicijo

0

Spor okoli izbora nemške obrambne ministrice Ursule von der Leyen za kandidatko za predsednico Evropske komisije pretresa veliko koalicijo v Berlinu. Nemški socialdemokrati (SPD) namreč nasprotujejo izboru in pozivajo socialdemokrate v Evropskem parlamentu, naj glasujejo proti njej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Namestnik vodje SPD Ralf Stegner je napovedal, da člani SPD v Evropskem parlamentu ta mesec ne bodo podprli von der Leynove. “Člani SPD v parlamentu sploh nimajo razloga, da bi glasovali za von der Leynovo,” je dejal za radio Deutschlandfunk.

Kot glavno kritiko obrambne ministrice je navedel, da ni bila vodilna kandidatka na evropskih volitvah.

Tudi podpredsednik nemškega parlamenta Thomas Oppermann (SPD) je ocenil, da je obremenjujoče za von der Leynovo, da so jo imenovali potem, ko so desničarske države, kot je Madžarska, zavrnile dosedanjega podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa za naslednika Jean-Claude Junckerja.

Svojo podporo von der Leynovi je že odrekla nova podpredsednica Evropskega parlamenta Katarina Barley (SPD).

Vodja pomladka SPD Kevin Kühnert je napovedal, da bo nemška koalicija razpadla do konca leta in da bo izbor von der Leynove ena od tem decembrskega kongresa stranke.

O propadu koalicije konservativne unije CDU/CSU in SPD se ugiba že skoraj od njenega ponovnega oblikovanja lani marca, tokratno kadrovanje pa je le zanetilo nov spor.

Generalni sekretar CDU Paul Ziemiak je za radiotelevizijo SWR dejal, da se morajo socialdemokrati odločiti, ali želijo še naprej sodelovati z unijo, ki sicer ostaja zavezana koaliciji. Vodja CSU Markus Söder je za časnik Passauer Neuen Presse priznal, da izbor obrambne ministrice za kandidatko bremeni veliko koalicijo.

Von der Leynovo so evropski voditelj na vrhu EU v torek nominirali za novo predsednico Evropske komisije, potem ko niso uspeli zbrati zadostne podpore za vodilna kandidata Evropske ljudske stranke Manfreda Webra in socialdemokrata Fransa Timmermansa. Merklova se je kot edina evropska voditeljica glasovanja vzdržala, saj SPD ni želela podpreti predloga. Ursulo von der Leyen mora za šefico Evropske komisije potrditi še Evropski parlament. Glasovanje je predvideno sredi meseca. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen