Industrijska proizvodnja maja na mesečni ravni s padcem

0

Vrednost industrijske proizvodnje v Sloveniji se je po aprilski rasti maja na mesečni ravni znižala, in sicer za 0,8 odstotka. Na letni ravni je še naprej rasla, za 3,1 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

Obseg proizvodnje se je na mesečni ravni povečal v rudarstvu (za 2,8 odstotka) ter v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 2,3 odstotka), v predelovalnih dejavnostih pa se je skrčil (za 1,2 odstotka).

Prihodek od prodaje v industriji je bil v maju za 0,3 odstotka višji kot v aprilu. “Minimalna rast prihodka je bila posledica prodaje v tujini; ta je bila za 0,7 odstotka višja kot v prejšnjem mesecu. Prodaja na domačem trgu je bila v maju 2019 na mesečni ravni nižja za 4,4 odstotka,” so zapisali statistiki.

Tudi na letni ravni je bil prihodek od prodaje maja višji (za 2,4 odstotka) zaradi višje prodaje v tujini (za 4,0 odstotka), medtem ko je prodaja na domačem trgu upadla (za 2,1 odstotka). To je bilo od začetka leta 2017 drugo znižanje prihodka na domačem trgu na letni ravni, prvič se je znižal januarja 2019, so navedli na uradu.

Vrednost zalog se je maja na mesečni ravni po dveh zaporednih mesecih rasti v povprečju znižala, za 1,4 odstotka. V proizvodnji izdelkov za vmesno porabo in za investicije se je znižala (za 1,6 in za 3,6 odstotka), v proizvodnji izdelkov za široko porabo pa zvišala (za 0,7 odstotka). (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen