Fedriga s Salvinijem o ukrepih glede prehodov migrantov čez italijansko-slovensko mejo

0

Predsednik Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga se je z italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem v sredo v Rimu pogovarjal o ukrepih za zajezitev nezakonitih prehodov migrantov čez italijansko-slovensko mejo in okrepitvi sil javnega reda v FJK, je poročal deželni dnevnik TDD.

Fedriga je med možnimi ukrepi naštel “možnost zamrznitve schengenskega sporazuma, ograje ter uporabo nove tehnologije za nadzor meje”. Kot je dodal, bo italijansko notranje ministrstvo pregledalo stanje in odločilo, kje in kako začeti. Po njegovi oceni bodo novosti uvajali postopoma, da razumejo kako učinkoviti so posamezni ukrepi.

Znova je dejal, da verjame, da bodo slovensko-italijanske mešane patrulje na meji uspešne. “Naš namen ni graditi zidov, naš namen je zaustaviti protizakonito priseljevanje,” je povedal. Če bodo vse države na balkanski poti, od Grčije naprej, storile, kar je treba, nam bo uspelo, je dejal po navedbah Radia Slovenija.

Na srečanju na notranjem ministrstvu so bili prisotni tudi načelnik policijskih enot Franco Gabrielli, deželni odbornik za varnost Pier Paolo Roberti in tržaški prefekt Valerio Valenti.

Salvini se bo z omenjeno temo ukvarjal tudi med petkovim obiskom v Trstu, je še poročal deželni dnevnik TDD.

Na meji med Slovenijo in Italijo so 1. julija začele delovati mešane policijske patrulje. Salvini je že napovedal, da bo Italija, če mešane patrulje ne bodo preprečile nezakonitih prehodov meje, na meji s Slovenijo postavila fizične ovire. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen