Evropski parlament izvolil še podpredsednike in kvestorje

0

Evropski parlament je v sredo na ustanovnem zasedanju v Strasbourgu izvolil 14 podpredsednikov, ki prihajajo iz petih političnih skupin in desetih držav članic. Danes pa so izvolili še pet kvestorjev, so sporočili iz Evropskega parlamenta. Med podpredsedniki in kvestorji ni nobenega od slovenskih poslancev.

Iz največje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) prihaja pet podpredsednikov. To so Irka Mairead McGuinness, Nemec Rainer Wieland, Avstrijec Othmar Karas, Poljakinja Ewa Bozena Kopacz in Madžarka Livia Jaroka.

Socialisti in demokrati (S&D) bodo imeli v tem sklicu tri podpredsednike. To so Portugalec Pedro Silva Pereira, Nemka Katarina Barley in Madžarka Klara Dobrev.

Dve podpredsednici, Čehinja Dita Charanzova in Nemka Nicola Beer, prihajata iz liberalne politične skupine Obnovimo Evropo (RE).

Podpredsednika iz Finske Heidi Hautala in Češke Marcel Kolaja sta člana politične skupine Zelenih. Grk Dimitrios Papadimulis, ki je prav tako eden od predsednikov, pa je član zveze levičarskih strank GUE. Podpredsednik iz Italije Fabio Massimo Castaldo pa nima politične skupine.

Podpredsedniki po potrebi nadomeščajo predsednika in lahko vodijo plenarna zasedanja. Hkrati so člani predsedstva Evropskega parlamenta, ki določa pravila za nemoteno delovanje parlamenta. Predsedstvo med drugim pripravi osnutek proračuna parlamenta ter odloča o administrativnih, kadrovskih in organizacijskih zadevah.

V predsedstvu je tudi pet kvestorjev, ki skrbijo za administrativne zadeve, povezane z evropskimi poslanci. Parlament jih je danes izvolil z aklamacijo. Kvestorji so postali Francozinja Anne Sander in Maltežan David Casa (oba EPP), Slovakinja Monika Benova (S&D), Francoz Gilles Boyer (RE) in Poljak Karol Karski iz skupine Evropski konservativci in reformisti (ECR). (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen