Američani kot vedno bučno proslavili dan neodvisnosti

0

Američani so v četrtek proslavili 243. rojstni dan svoje države na tradicionalen način, med drugim z ognjemeti. Predsednik ZDA Donald Trump pa si je na travniku National Mall pred spomenikom Abrahamu Lincolnu v Washingtonu omislil “Pozdrav Ameriki” s tanki, letali in govorom, med katerim je bil nenavadno umirjen in spoštljiv.

Američani dan neodvisnosti v spomin na 4. julij 1776, ko je kongres razglasil neodvisnost od britanskega imperija, praznujejo predvsem z družinskimi pikniki, ognjemeti, koncerti in paradami. Trumpu je bila leta 2017 v Parizu zelo všeč vojaška parada ob nacionalnem prazniku in se od takrat trudi, da bi nekaj podobnega imeli tudi v Washingtonu, vendar se skoraj nikomur drugemu to ne zdi pametna zamisel.

Letos se je osebno vključil v proslavo dneva neodvisnosti in je rezerviral prostor pri Lincolnovem spomeniku za svoje podpornike, donatorje in vojake. Naročil je, da pripeljejo nekaj tankov in oklepnikov, ki so služili le kot ozadje proslavi, med katero so prestolnico preletavala vojaška letala. Trumpovo proslavo je prekinjal dež, motili pa so jo tudi protestniki, ki mu očitajo, da politizira praznik, ko bi morali biti Američani enotni.

Trump je bil tako prvi predsednik po Harryju Trumanu leta 1951, ki je vodil proslavo dneva neodvisnosti na National Mallu. Njegovi podporniki so bili bližje odru, v ozadju pa so se zbrali protestniki, ki so napihnili sedaj že tradicionalni balon dojenčka Trumpa v plenicah, vendar pa ga niso smeli spustiti v zrak.

Amerika je politično razdeljena, vendar je zborovanje Trumpovih podpornikov in protestnikov minilo skoraj povsem mirno in celo lahkoživo. Z balonom dojenčka Trumpa so se na primer fotografirali celo Trumpovi podporniki in z nasmehom kupovali mini balone za spomin.

Trump je v govoru dejal, da je Amerika leta 1776 z listom papirja s 56 podpisi začela največjo politično popotovanje v človeški zgodovini. Takrat je kontinentalni kongres sprejel Deklaracijo o neodvisnosti. Med govorom je hvalil vojsko in vojake, napovedoval posaditev zastave na Marsu, Američane pozival, naj ostanejo zvesti domovini in jim povedal, da zanje ni nič nemogoče.

Do malce prerivanja je prišlo pred Belo hišo, kjer so protestniki sežigali ameriške zastave in tajna služba je aretirala dve osebi. Sežiganje zastave ni prepovedano, vendar pa je prepovedano tako blizu Bele hiše brez dovoljenja. Eno osebo so aretirali zaradi napada na policista, drugo pa zaradi upiranja aretaciji.

Američani se na cirkus v Washingtonu niso ozirali, razen tistih, ki so bili tam. Pred Trumpovim slavjem je potekala tradicionalna parada (brez tankov) in koncert pri kongresni palači. Med drugim je igral nacionalni simfonični orkester, nastopili pa so še Vanesa Williams, Carole King in Lee Brice.

V New Yorku je veletrgovina Macy’s spet plačala za velik ognjemet, tokrat z bark pri Brooklynskem mostu in tudi s samega mostu. Prebivalci zahodnega dela Manhattna pa so lahko gledali konkurenčni ognjemet mesta Jersey City čez reko Hudson.

Med drugim je zapela Jennifer Hudson, koncerti in sprevodi so bili tudi v Bostonu, v Philadelphii je potekala tradicionalna parada v spomin na potrditev Deklaracije o neodvisnosti, skupaj s protesti zaradi klavrnega odnosa vlade do migrantov.

Podpredsednik ZDA Mike Pence je vodil prisego 40 novih državljanov v Washingtonu, podobne prisege so potekale drugod po ZDA, ki so bile odete v rdeče-belo-modro barvo, iz gostiln pa je donela patriotska glasba.

Tako kot si 4. julija ni moč predstavljati brez ognjemetov, si ga več ni mogoče prestavljati niti brez hot-dogov. V New Yorku na Coney Islandu je potekalo tradicionalno neuradno svetovno prvenstvo v goltanju vročih hrenovk in žemljic, ponovno pa je slavil veliki šampion in rekorder Joey Chestnut, ki je tokrat v desetih minutah spravil vase 71 hot-dogov. Njegov lanskoletni rekord znaša 74 kosov. Med ženskami je z 31 hot-dogi slavila Miki Sudo, zmagovalca pa sta dobila vsak po 10.000 dolarjev nagrade.

Podobnih tekmovanj je v ZDA vse več in omembe vredno je morda tudi tekmovanje v hrustanju pite key lime, kje drugje kot v Key Westu na Floridi, po katerem je sladka poslastica dobila ime. Zmagal je domačin David Johnson, ki je pomazal pito obsega 23 centimetrov v 58,2 sekunde. Trik je v tem, da se ne sme uporabljati rok in tekmovanje je podobno črno belim filmom Charlieja Chaplina. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen