Vatikan kritičen do teorije spola

0

Vatikan se je v ponedeljek vključil v razpravo o t. i. teoriji spola, ki jo je označil za del “nejasnega koncepta svobode”. V dokumentu z naslovom Moškega in žensko je ustvaril, ki ga bodo poslali katoliškim šolam po svetu, je izpostavil, da ta teorija spodkopava antropološke temelje družine, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dokument, ki obsega 31 strani, se ukvarja z vprašanji, kot so tretji spol, transspolnost, spreminjanje spolne identitete glede na želje oziroma počutje. Izdala ga je kongregacija za katoliško vzgojo kot učna navodila za vse, ki delajo z otroki.

V izobraževalnem dokumentu med drugim piše, da o spolu ne odloča posameznik, kot trdi omenjena teorija, ampak ga določi stvarnik. Teorija spola pa, kot piše v dokumentu, zanika razliko v naravi moškega in ženske ter predvideva družbo brez razlik med spoloma, s čimer spodkopava antropološke temelje družine.

Se pa Vatikan zavzema za dialog na področju znanstvenih raziskav o spolu, ki proučujejo, kako različne kulture obravnavajo razlike med moškim in žensko. Čeprav teorija spola ni v skladu s katoliško vzgojo, dokument omenja tudi skupne točke, denimo, da je treba otroke učiti spoštovanja vsakogar.

“Glede teorije spola moramo najti poti dialoga, ne da bi zapadli v slogane in skrajnosti. A pri tem moramo izhajati iz svoje identitete in luč, ki izhaja iz vere, znati prevesti v argumente razuma, kajti zmede je veliko in v šolah obstaja nevarnost, da se samo ena misel vsili kot znanstvena. Spoštujemo vse, vendar tudi zase zahtevamo spoštovanje,” je po poročanju Radia Vatikan dejal soavtor dokumenta, prefekt kongregacije za katoliško vzgojo Giuseppe Versaldi.

Vatikan je dokument objavil v času, ko skupnosti LGBT po vsem svetu obeležujejo mesec ponosa v okviru prizadevanj, da bi vse več ljudi sprejelo idejo, da je spol bolj zapleten od kategorij moškega in ženske ter da je odvisen od več dejavnikov, ne le telesnih značilnosti.

V LGBT skupnostih so do dokumenta kritični. Združenje New Ways Ministry, ki se zavzema za pravice istospolno usmerjenih, biseksualcev in trasspolnih oseb, je dokument po poročanju nemške tiskovne agencije dpa označilo za “škodljivo orodje”. Poudarili so še, da bodo zaradi netočnih informacij v dokumentu družine zavračale svoje otroke, homoseksualci in trasspolne osebe pa bodo še naprej diskriminirani. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen