V ZDA narašča število prijav spolnih zlorab katoliških duhovnikov

0

Poročilo sekretariata za zaščito otrok in mladine pri ameriški škofovski konferenci ugotavlja, da se je število prijav spolnih zlorab s strani katoliških duhovnikov v ZDA v obdobju 12 mesecev, od 1. julija 2017 do 30. junija 2018, v primerjavi s prejšnjim obdobjem več kot podvojilo oziroma naraslo s 693 na 1455 prijav.

Cerkev je za odškodnine žrtvam, pravne stroške in zaščito otrok v tem času porabila 301,6 milijona dolarjev, kar je 14 odstotkov več kot v prejšnjem 12-mesečnem obdobju.

V tekočem 12-mesečnem obdobju v ZDA pričakujejo rast prijav in rast finančnih stroškov. Med drugim zaradi tega, ker so škofije v državah New Jersey in Pensilvanija sprožile programe kompenzacij žrtvam. Velika porota Pensilvanije je avgusta lani identificirala več kot 300 duhovnikov v šestih škofijah države, ki so skozi desetletja zlorabljali otroke.

Pravosodni ministri 16 ameriških zveznih držav so zaradi tega sprožili preiskave, čeprav se je velika večina primerov zlorab zgodila od leta 1960 do leta 1990, kar 90 odstotkov obtoženih duhovnikov pa je bodisi mrtvih ali odstranjenih s položaja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen