V Kostanjevici na Krki razstava Jeseniški cikel Božidarja Jakca

0

V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo ob letošnji 120-letnici Jakčevega rojstva drevi ob 19. uri odprli razstavo s predstavitvijo njegovega jeseniškega cikla. Gre za prikaz Jakčeve umetniške zbirke jedkanic in risb s kredo, ki jo hrani jeseniški Gornjesavski muzej. Razstava bo na ogled do 6. oktobra.

Jeseniški cikel obenem gostijo ob 30-letnici smrti umetnika in dolenjskega rojaka.Razstava prinaša pregled “zanimive umetniške zbirke jedkanic in risb v rjavi, črni, rdeči in mešani kredi na papirju” in podaja orise delovnih procesov, portrete posameznih delavcev in notranjosti ter zunanjosti jeseniške jeklarne.

Jeseniški umetniški cikel je z vidika obravnavane vsebine in upodobitev delavcev in industrijskega pejsaža posebnost v Jakčevem opusu, opozarjajo v galeriji in dodajajo, da so risbe in jedkanice z jeklarsko tematiko, ki večinoma učinkujejo kot samostojne estetsko dovršene celote, nastale leta 1939 kot študijske priprave za Jakčevo veliko grafiko oziroma jedkanico Martinarna. To je Jakac ustvaril na prigovarjanje prijatelja in metalurga Cirila Rekarja, ki je takrat na Jesenicah deloval kot direktor jeklarne in plavža Kranjske industrijske družbe.

Sicer pa je Jakac “z neposredno in preprosto, a zgovorno črto ter z različnimi figuralnimi skupinami, vpletenimi v delovne procese v tovarni, poudaril avtentično jeklarsko okolje”, so še zapisali v kostanjeviški galeriji.

Slikar, grafik in akademik Božidar Jakac (1899-1989) se je rodil v Novem mestu. Leta 1945 je bil eden od ustanoviteljev Akademije za upodabljajočo umetnost v Ljubljani, nato njen prvi rektor in prvi profesor za grafiko in risanje. Številnim domačim ustvarjalcem je odprl vrata na evropska in svetovna likovna prizorišča. Jakca uvrščajo med velikane novomeške kulturne zgodovine.

Bil je redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti in dopisni član drugih jugoslovanskih akademij, član Evropske akademije znanosti, umetnosti in književnosti v Parizu in častni član risarske akademije v Firencah. Bil je častni občan Novega mesta in številnih slovenskih ter jugoslovanskih mest. Prejel vsa osrednja kulturna državna priznanja. Pokopan je v Novem mestu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen