V Celju se začenja drugi festival Celjski grad

0

Na celjskem Starem gradu se nocoj s koncertom Gibonnija začenja drugi festival Celjski grad, ki bo na dveh odrih potekal do 5. julija, ko ga bodo zaključili s koncertom Jugonostalgija. Do konca festivala bo potekalo osem vrhunskih glasbenih dogodkov, festival pa so pripravili celjska občina, Zavod Celeia Celje in Hiša kulture Celje.

V torek bo na sporedu koncert Nane Milčinski, v nedeljo, 23. junija, pa bo Stari grad v Celju gostil Ruski akademski orkester ljudskih inštrumentov, dva dni kasneje pa tudi Kataleno. V petek, 28. junija, in soboto, 29. junija, bo na sporedu muzikal Veronika Deseniška.

Na Stari grad 2. julija prihaja Vesna Pisarović, 5. julija pa bo zaključni koncert Jugonostalgija z Ladom Leskovarjem, Perico Jerkovićem in Balkan Boys.

Lani se je Celje prvič vpisalo na seznam slovenskih mest, ki organizirajo poletne festivale. Odmevni in nadvse dobro obiskani dogodki so razlog, da so organizatorji tudi letos pristopili k njegovi pripravi.

Rdeča nit letošnjega festivala je slovanska duša. Na festivalu z etno, pop, jazz in klasično glasbeno govorico bodo raziskovali zapuščino ljudske in zabavne glasbe Slovenije, narodov nekdanje Jugoslavije in Rusije.

Kot je povedala direktorica Zavoda Celeia Celje Milena Čeko Pungartnik, se na zavodu tudi letos z velikim veseljem vključujejo v soorganizacijo festivala Celjski grad, ki s svojim programom prinaša dodano vrednost sicer že tako izjemno razgibanim vsebinam Poletja v Celju in grad še dodatno utrjuje kot najveličastnejše slovensko odprto prizorišče.

Celjska podžupanja Breda Arnšek pa je med drugim dejala, da bo festival Celjski grad z izborom vrhunskih glasbenih dogodkov ponovno dopolnjeval poletno kulturno dogajanje v Celju.

Dejala je tudi, da je novost letošnjega festivala mali oder, na katerem se bodo v bolj intimnem prostoru Romanskega palacija odvili nekateri izvrstni glasbeni dogodki, na kar so na celjski občini še posebej ponosni, saj bodo obiskovalcem ponudili še en ekskluziven ambient za nepozabna umetniška doživetja.

Predstavnik Hiše kulture Celje Miha Firšt pa je posebej izpostavil njihov muzikal Veronika Deseniška, ki bo na velikem grajskem odru, leta 2016 postavljenem ravno za to predstavo, uprizorjen že četrto leto zapored.

Izvedbeno najambicioznejša slovenska glasbeno-gledališka produkcija z vrhunsko zasedbo, dih jemajočimi 3D videomapping projekcijami in glasbo, katere del bi utegnil kmalu postati celo celjska himna, po vsem tem času še vedno privablja ljudi od blizu in daleč. Ponosni so tudi na aktivno sodelovanje pri koncertu Ježkovih pesmi v izvedbi Nane Milčinski ter pri zaključnem koncertu festivala – koncertu Jugonostalgija, je še dejal Firšt. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen