Tokajev z več kot 70-odstotno podporo novi kazahstanski predsednik

0

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Kazahstanu je zmagal izbranec dosedanjega predsednika Nursultana Nazarbajeva, Kasim-Žomart Tokajev, ki ga je podprlo 70,6 odstotka volivcev, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočila kazahstanska volilna komisija.

Tokajev je imel na volitvah šest protikandidatov, med njimi je po podatkih volilne komisije največ glasov prejel opozicijski kandidat Amiržan Kosanov. Podprlo ga je 16,2 odstotka volivcev.

Zmaga Tokajeva ni bila vprašljiva, volitve pa so zaznamovali največji protesti v tej državi v zadnjih treh letih, h katerim je pozvalo prepovedano opozicijsko gibanje Demokratična izbira Kazahstana. Policija je potrdila, da so na protestih aretirali približno 500 ljudi, ki so jih obtožili radikalizma.

Na čelu države je prišlo do prve menjave v zadnjih treh desetletjih, poznavalci pa poudarjajo, da bistvenih sprememb volitve ne bodo prinesle. Z nafto bogata srednjeazijska država z 18 milijoni prebivalcev bo ohranila avtoritarno usmeritev in tesne vezi z Rusijo.

Tudi Tokajev je znan po svojih tesnih stikih z Moskvo in Pekingom. Nekdanji dolgoletni predsednik parlamenta je tudi izbranec dosedanjega in prvega predsednika samostojnega Kazahstana po razpadu nekdanje Sovjetske zveze, 78-letnega Nursultana Nazarbajeva.

Ta je marca nepričakovano odstopil, a v svojih rokah obdržal vse politične niti. Po odstopu je dobil naziv voditelja naroda, ki mu zagotavlja vlogo pri celotnem prihodnjem političnem dogajanju v državi. Predsednik države je bil vse od leta 1990. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen