Smrtni žrtvi med protesti v Sudanu

0

V Sudanu, kjer že več tednov potekajo mirni protesti za prenos oblasti z vojske na civilno vlado, je danes vojska z nasiljem ukrepala proti protestnikom in pri tem po navedbah opozicije in zdravnikov ustrelila dva protestnika. Do nasilja je prišlo, ko je vojska poskušala razbiti sedečo blokado protestnikov v središču mesta, ki traja že več tednov.

Voditelji protestnikov so se že odzvali s pozivom k protestnim shodom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanki veleposlanik v Sudanu Irfan Siddiq je na Twitterju objavil, da je zelo zaskrbljen zaradi strelov, ki jih je bilo slišati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju arabske televizije Al Džazira, je opozicija v Sudanu pozvala k civilni nepokorščini. Po navedbah opozicije je sedeči protest potekal mirno, protestniki pa tudi niso izzivali vojske.

Po navedbah očividcev naj bi sile v policijskih uniformah pred sedežem generalštaba sudanske vojske, kjer poteka sedeči protest, poskušale pregnati protestnike. Prav tako naj bi bilo od tam slišati strele in videti oblak dima.

Sudanska vojska je aprila strmoglavila dolgoletnega predsednika Omarja al Baširja, ki je bil na oblasti tri desetletja. Udar je sledil večmesečnim množičnim protestom, ki se nadaljujejo tudi po udaru. Vse od udara si vojska in opozicija prizadevata za sestavo prehodne vlade, a so pogajanja o tem nedavno propadla. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen