Slovenija do konca marca počrpala le za slabo četrtino razpoložljivih evropskih kohezijskih sredstev v obdobju 2014-2020

1

Vlada se je danes seznanila s poročilom o izvajanju evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Iz njega izhaja, da je bilo do konca marca iz državnega proračuna upravičencem izplačanih 740 milijonov evrov, kar je 24 odstotkov razpoložljivih sredstev. Slovenija je sicer v tem večletnem obdobju upravičena do 3,068 milijarde evrov.

V okviru izvajanja evropske kohezijske politike je bilo od januarja 2014 do konca letošnjega marca izdanih 406 odločitev o finančni podpori za projekte, programe oz. javne razpise v skupni vrednosti 2,36 milijarde evrov, kar je 77 odstotkov razpoložljivih evropskih kohezijskih sredstev, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Od tega je bilo 938 milijonov evrov dodeljenih vzhodni kohezijski regiji, 735 milijonov zahodni kohezijski regiji, 688 milijonov evrov iz kohezijskega sklada pa celotni Sloveniji (sredstva iz kohezijskega sklada se namreč ne delijo na vzhodno in zahodno kohezijsko regijo).

Po izvedenih javnih razpisih posameznih ministrstev se je do konca marca na terenu izvajalo za 1,93 milijarde evrov oziroma 63 odstotkov programov in projektov, iz državnega proračuna (vključno s finančnimi instrumenti) pa je bilo upravičencem izplačanih 740 milijonov evrov, kar je 24 odstotkov razpoložljivih sredstev.

Slovenija je do konca letošnjega marca Evropski komisiji posredovala za 600 milijonov evrov zahtevkov za povračila oz. 20 odstotkov razpoložljivih sredstev. Do konca aprila se je ta odstotek povečal in v Bruselj je bilo do konca aprila posredovanih za 722 milijonov evrov zahtevkov za povračila oz. 24 odstotkov razpoložljivih sredstev.

V obdobju do konca leta 2023, ko se po t. i. načelu n+2 oz. n+3 dejansko zaključi celotno izvajanje aktualnega programskega obdobja, je Slovenija upravičena do 3,068 milijarde evrov.

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je v prvih treh mesecih letos izdala 14 odločitev o podpori za programe, projekte in javne razpise v skupni vrednosti 33 milijonov evrov.

Med njimi so projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju Meže in projekt protipoplavne ureditve porečja Selške Sore, projekt izboljšanja stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku – Vrh Julijcev ter javni razpis za sofinanciranje nakupa in postavitve naprav za proizvodnjo električne energije z izrabo sončne energije za obdobje 2019-2022.

Vlada se je danes seznanila tudi s poročilom o izvajanju akcijskega načrta za pospešitev črpanja sredstev iz operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, ki je bil pripravljen za zmanjšanje razkoraka med pogodbeno vezanimi sredstvi in izplačili ter predvsem zaradi slabe dinamike na področju nizkih povračilih sredstev iz evropske blagajne v slovenski proračun. Vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko skupaj z ministrstvi akcijski načrt intenzivno izvaja, so še sporočili z vlade. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. raft pravi

    Abanka ne bo šla po poti NLB? Šarec bi dobro premislil. #video
    ———————–
    Ko strokovnkak s šestimi popravci v poklicni lesarski šoli poda svoje mnenje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen