Šarec: Erjavec bo moral stvari pojasniti

0

Premier Marjan Šarec je danes ob obisku pogorišča Fragmata komentiral tudi četrtkove navedbe, da iz poročila načelnice Generalštaba SV Alenke Ermenc izhaja, da vojska na Počku ni kršila navodil glede nočnega streljanja, na kar se je pri odstavitvi Mihe Škerbinca skliceval minister Karl Erjavec. Šarec je dejal, da bo moral Erjavec stvari pojasniti.

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je namreč v četrtek zaslišala odstavljenega poveljnika poveljstva sil Škerbinca. Kot je v izjavi za medije po seji povedal podpredsednik komisije Žan Mahnič, pričanje in tudi dokumentacija ministra za obrambo postavljata na laž.

Erjavec je namreč kot razlog za odstavitev Škerbinca navedel, da ta ni spoštoval navodil glede nočnega streljanja na Počku. Iz poročila o izvajanju aktivnosti na Počku, ki ga je Erjavcu poslala načelnica Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc, pa po Mahničevih besedah izhaja, da je SV dosledno izvajala vsa prejeta navodila v zvezi z aktivnostmi na vadišču. Med drugim v poročilu namreč piše: “Tudi v primeru vaje Sokol je potekalo načrtovanje, usklajevanje in obveščanje ter nenazadnje samo izvajanje aktivnosti na vadbišču Poček, skladno z dogovorom, usmeritvami in načrti, ki so bili dani s strani vlade in ministrstva za obrambo. Z načinom izvajanja nismo kršili nikakršnih normativnih določil.”

Šarec je danes na vprašanje, kako komentira takšne ugotovitve ter ali ministra podpira, dejal, da bosta morala Erjavec in ministrstvo za obrambo zadeve pojasniti. Spomnil je, da Erjavca čaka interpelacija, ter dodal, da bo o njej odločil DZ. Celotno zadevo sicer težko komentira, ker ga ni bilo zraven, je pa bral poročili, “ki sta bili dani s strani vojaško-obveščevalne službe”. Knovs je sicer po njegovih besedah tudi politično telo, “njegova vloga je preiskovalna, a je tanka meja med pooblastili in prekoračitvijo pooblastil”, je še dejal. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen