Prešernovo gledališče v novi sezoni daje poudarek slovenskim besedilom

0

Po uspešni iztekajoči se sezoni se Prešernovo gledališče Kranj že pripravlja na novo gledališko sezono, ki jo bodo zaznamovala sodobna slovenska besedila. Na oder pa bodo postavili tudi Ibsnove Strahove in Škofjeloški pasijon. Z vsemi uprizoritvami bodo odpirali aktualna družbena vprašanja.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedala direktorica Prešernovega gledališča Mirjam Drnovšček, so z iztekajočo sezono zelo zadovoljni, saj so s predstavami dosegli svoj namen. Imeli so tudi niz mednarodnih gostovanj ter prejeli nekaj nagrad. Prepričana je, da bo prihodnja sezona prav tako uspešna.

Finančne omejitve, s katerimi se gledališče vsako leto spopada, botrujejo dvema koprodukcijama. Tako kranjski gledališčniki sodobno dramo Rajzefiber, katere premiera bo že sredi septembra, pripravljajo skupaj s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje, Škofjeloški pasijon pa bodo izvedli v sodelovanju s ptujskimi gledališčniki.

Ideja za projekt Rajzefiber se je porodila že pred nekaj leti, vendar je načrtovana evropska produkcija padla v vodo, zato se ga sedaj lotevajo sami skupaj s celjskim gledališčem in režiserko Anico Tomić, ki je povedala, da gre za aktualno predstavo o naših strahovih in predsodkih. Besedilo, ki kritično motri migrantsko problematiko z vidika družbe in tudi odnosov znotraj družine, je napisal Goran Vojnović.

O odnosih govori tudi drugi projekt, na katerega se v kranjskem gledališču že pripravljajo, in sicer družinska drama Strahovi Henrika Ibsna v režiji Igorja Vuka Torbice, ki je poznan prav po reinterpretacijah klasike. Kot je napovedal režiser, bodo sicer relativno neakcijski tekst skušali spremeniti tako, da ga bodo približali strukturi trilerja.

To bo tudi edina predstava kranjskih gledališčnikov v novi sezoni, ki ne temelji na slovenskem besedilu. Nova sezona bo tako, kot je povedala umetniška vodja gledališča Marinka Poštrak, v znamenju slovenskih avtorjev, vse od očeta Romualda, ki s Škofjeloškim pasijonom predstavlja sam začetek slovenske dramatike, do besedil sodobnih slovenskih dramatikov.

Med njimi je enoosebna gledališka igra Večja od vseh, za katero je bil Rok Vilčnik – rokgre lani nominiran za Grumovo nagrado. Predstava, ki jo bo režiral Alen Jelen, govori o drugačnosti, saj je zgodba spletena okoli odrasle Pike Nogavičke in problemov, s katerimi se sooča. “To je tekst o tem, kako težko je preživeti v konformističnem svetu, če smo nekoliko drugačni in se ne uklanjamo tradicionalnim pravilom,” je pojasnila Marinka Poštrak.

Ob 170. obletnici smrti pesnika Franceta Prešerna se bodo kranjski gledališčniki lotili tudi posebnega projekta Dr. Prešeren. Biografsko dramo bo napisala in režirala Neda R. Bric, spregovorila pa bo o Prešernovem življenju, prepletenem s poezijo. Predstava naj bi razkrivala tudi še nekatere neodkrite plasti njegovega življenja.

Zadnji projekt nove sezone pa bo Škofjeloški pasijon, ki ga bo na oder postavil Jernej Lorenci. Duhovna in mistična drama se tokrat ne bo v obliki procesije vila po Škofji Loki, temveč je moč pričakovati nekonvencionalno predstavo z Lorencijem videnjem tega, kako smo danes vpeti v pasijon.

“Čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za žanrsko raznolika dela, jih druži nekaj, kar dela naše gledališče posebno in prepoznavno – poglobljeno in kritično preizpraševanje o preteklosti, ki vpliva na sedanjost in prihodnost in seveda gledališki jezik, ki diha s sodobnimi gledališkimi tokovi,” je prihajajočo sezono strnila Marinka Poštrak. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen