Pompeo pozdravil obtožnice zaradi sestrelitve malezijskega letala nad vzhodno Ukrajino

0

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je pozdravil obtožnice proti trem Rusom in Ukrajincu zaradi sestrelitve malezijskega potniškega letala nad vzhodno Ukrajino leta 2014, zaradi katere je umrlo 289 ljudi na krovu letala, večinoma Nizozemcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da mora Moskva zagotoviti, da bodo vsi štirje obtoženi postavljeni pred roko pravice.

Sodni proces proti četverici se bo začel marca prihodnje leto na Nizozemskem. Po pričakovanjih bodo vsem štirim obtoženim sodili v odsotnosti, saj tako Rusija kot Ukrajina ne izročata svojih državljanov drugim državam.

V okviru mednarodne preiskave pod vodstvom Nizozemske o vzrokih letalske nesreče malezijskega potniškega leta pred petimi leti so v sredo sporočili, da so izdali zapore naloge za Ruse Igorja Girkina, Sergeja Dubinskega in Olega Pulatov ter ukrajinskega državljana Leodnida Karčenka.

Nizozemski tožilec Fred Westerbeke je ob tem sporočil, da so vsi štirje obtoženi, da so raketni sistem buk pripeljali iz Rusije na vzhod Ukrajine. “Ne bomo zahtevali njihove izročitve, ker ruska in ukrajinska zakonodaja prepovedujeta izročanje njihovih državljanov, a ponovno pozivamo Rusijo k sodelovanju, številna od naših vprašanj so še vedno brez odgovorov,” je dejal na novinarski konferenci. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen