Počivalšek na dvodnevni obisk na Bavarsko

0

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se bo danes in v torek mudil v Nemčiji, natančneje na Bavarskem. Tam se bo med drugim udeležil odprtja enega največjih sejmov s področja logistike in transporta v Evropi Transport Logistic, na katerem se bo na skupni stojnici predstavilo 19 slovenskih podjetij, so sporočili z gospodarskega ministrstva.

Minister Počivalšek se bo danes v Münchnu srečal z namestnikom bavarskega ministrskega predsednika in deželnim ministrom za gospodarske zadeve, regionalni razvoj in energijo Hubertom Aiwangerjem. Govorila bosta o trenutnem stanju gospodarskega sodelovanja in možnostih njegove krepitve v prihodnje. Pozornost bo veljala tudi temam industrije 4.0, digitalizacije in avtomobilske industrije, sogovornika pa bosta obiskala še tovarno BMW.

V torek se bo minister udeležil odprtja enega največjih sejmov s področja logistike in transporta v Evropi. Na bienalnem sejmu Transport Logistic so leta 2017 našteli več kot 2100 razstavljalcev iz 62 držav in regij, več kot 60.000 obiskovalcev iz 123 držav in regij, razstavni prostor pa je obsegal 115.000 kvadratnih metrov površine. Organizatorji med drugim izpostavljajo, da se bo letos število razstavljalcev iz Kitajske podvojilo na 64.

Pod okriljem javne agencije Spirit Slovenija se na sejem podaja 19 slovenskih podjetij in institucij, in sicer Adria kombi, Centralog, Comark, Dars, Europacific, Express, Fining, Globelink eg sol, Globus, Intereuropa, Interservice, Luka Koper, Prigo, Pišek & HSF logistics, Semenič transport, Špedicija Goja, T. P. G. logistika, Unitransport in združenje za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije. Slovenska stojnica bo obsegala 280 kvadratnih metrov razstavne površine, so sporočili iz Spirita.

Nemčija je za Slovenijo najpomembnejša gospodarska partnerica, lani sta državi beležili 13,5 milijarde evrov trgovinske menjave. Pri tem je bilo za dobro milijardo evrov presežka izvoza nad uvozom, so dodali na ministrstvu. Obenem je Nemčija na petem mestu med najpomembnejšimi vlagatelji v Sloveniji.

Bavarska je pri tem velikega pomena. Od vseh nemških zveznih dežel je na tretjem mestu med vsemi deželami po blagovni menjavi s Slovenijo; ta predstavlja 19 odstotkov celotne menjave z Nemčijo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen