Pahor ob 30. obletnici posaditve Lipe sprave pripravlja sprejem

0

Predsednik republike Borut Pahor ob 30. obletnici posaditve Lipe sprave na ljubljanskih Žalah pripravlja sprejem. Slavnostni govornik bo član glavnega odbora društva Združeni ob Lipi sprave Franci Feltrin. Sprejem poteka dan pred tradicionalno žalno slovesnostjo, ki bo v soboto, so sporočili iz urada predsednika.

Obeležitev obletnice sodi v okvir prizadevanj predsednika za ohranitev zgodovinskega spomina na pomembne korake, ki so bili narejeni na poti demokratizacije in osamosvajanja v času slovenske pomladi, so zapisali.

Sprejem poteka na predvečer tradicionalne žalne slovesnosti, ki bo v soboto ob Lipi sprave, na tako imenovan dan krivde, odpuščanja in sprave, ki ga od leta 1991 obeležujejo člani društva Združeni ob Lipi sprave. Žalna slovesnost se bo začela ob 19. uri. Udeležil se je bo tudi Pahor in k obeležju položil venec.

Lipo sprave so posadili maja 1989 v zemlji iz Kočevskega Roga, Teharij in Podutika – treh slovenskih krajev, ki so jih zaznamovale vojne in povojne grozote. Leto pozneje so ob njej člani društva Združeni ob Lipi sprave predstavili deklaracijo o narodni spravi. Od takrat je lipa pomemben narodni simbol strpnosti in eno izmed simbolnih mest spravnega procesa. Pietetno nagovarja k pomiritvi in spravi ter opominja na tragične dogodke iz zgodovine slovenskega naroda, ki so marsikoga oropali dostojanstva, je zapisano. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen