Na parlamentarnih volitvah na Danskem zmagali socialdemokrati

0

Na sredinih parlamentarnih volitvah na Danskem so zmagali levosredinski socialdemokrati. Glede na začasne izide so prejeli 25,9 odstotka glasov in naj bi skupaj z drugimi levimi strankami imeli 91 od 179 poslancev. Je pa glede na prejšnje volitve leta 2015 precej upadla podpora populistični Stranki danskega ljudstva, z 21,1 na 8,7 odstotka.

Liberalna stranka Venstre dosedanjega premierja Larsa Lokkeja Rasmussena je dobila 23,4 odstotka glasov, kar je skoraj štiri odstotne točke več kot pred štirimi leti. Imela bo 43 poslancev. A desnosredinski blok, ki je trenutno na oblasti, naj bi dobil le 75 poslanskih sedežev. Socialdemokrati bodo imeli v parlamentu poslej 48 predstavnikov.

“To je zgodovinska zmaga,” je pred privrženci v Koebenhavnu ponoči poudarila vodja socialdemokratov Mette Frederiksen. Izid volitev po njenih besedah kaže, da si Danci želijo novo vlado in novo politično usmeritev.

Rasmussen je že priznal poraz, a obenem izpostavil, da je njegova stranka pridobila podporo volivcev. “Volitve so bile fantastične, a oblast se menja,” je dejal.

Za glavne poražence volitev sicer velja skrajno desna Stranka danskega ljudstva, za katero je to že drugi udarec v zadnjih dveh tednih. Slabo se je namreč odrezala že na evropskih volitvah 26. maja. Vodja stranke Kristian Thulesen Dahl je priznal, da so izidi, zares slabi, a napovedal, da bo še naprej vodil stranko.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij so socialdemokrati volivce pridobili s tem, ko so zaostrili svoje stališče do priseljevanja. “Nekateri socialdemokrati, ki smo jih izgubili v zadnjih letih, ki niso podpirali naše politike priseljevanja, se tokrat vračajo,” je v sredo dejala tudi 41-letna Frederiksenova ob oddaji glasovnice.

Vodji socialdemokratov se obeta, da bo druga predsednica vlade na Danskem, po Helle Thorning-Schmidt, ki je bila premierka med letoma 2011 in 2015.

Frederiksenova je že napovedala, da bo skušala voditi manjšinsko vlado. Tovrstne vlade so po poročanju nemškega portala Deutsche Welle sicer na Danskem pogoste, vladajoče stranke pa podporo manjših za sprejetje zakonodaje iščejo glede na področje. Vodja socialdemokratov je dejala, da bo pri zakonodaji glede priseljevanja iskala podporo desnih strank, glede sociale in okoljskih tem pa bo za podporo prosila leve stranke.

Prav okolje je bilo poleg migracij osrednja tema volilne kampanje. Socialdemokrati so volivcem obljubljali okrepitev prizadevanj v boju proti podnebnim spremembam ter po več letih varčevanja znova več državnega denarja za socialo in zdravstvo.

Volilna udeležba je bila visoka, 84,5 odstotna, a nekoliko nižja kot leta 2015, ko je na volišča prišlo 85,9 odstotka Dancev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen