Katoliška cerkev v ZDA uvaja telefonsko linijo za prijave spolnih zlorab

0

Ameriška škofovska konferenca katoliške cerkve je drugi dan letnega zasedanja v sredo v Baltimoru sprejela odločitev o ustanovitvi posebne telefonske linije za prijave spolnih zlorab duhovnikov ali prikrivanja teh dejanj s strani škofov. Prijave bo zbirala neodvisna ustanova in jih posredovala regionalnim nadzornim škofom.

Žrtve bodo lahko prijave posredovale po telefonu ali elektronski pošti, za začetek bo zadeva stala 30.000 dolarjev, potem pa na leto 50.000 dolarjev, delovati pa naj bi začela najkasneje v letu dni. Glavni pravnik škofovske konference Anthony Picarello mlajši je zagotovil, da bodo nadzorni škofje prijave seveda posredovali policiji ali tožilstvu.

Škofovska konferenca je regionalne nadzorne škofe pozvala, naj pri ocenjevanju kredibilnosti prijav spolnih zlorab sodelujejo z laičnimi strokovnjaki, ni pa jim tega ukazala. Ameriški škofje tako upoštevajo nov zakon papeža Frančiška, ki od 9. maja naprej zahteva od vseh duhovnikov in nun, naj prijavijo spolne zlorabe cerkvenim oblastem.

Spolne zlorabe so cerkev prizadele ne le finančno, ampak tudi “duhovno”. Raziskava Centra za uporabne raziskave apostolata ugotavlja, da je lani maše vsaj enkrat na mesec redno obiskovalo 45 odstotkov ameriških katolikov. Leta 1990 jih je 57 odstotkov.

Anketa raziskovalnega centra Pew pa je marca ugotovila, da je četrtina katolikov v ZDA zmanjšala frekvenco obiska maš in zmanjšalo vsote donacij cerkvi. Le 36 odstotkov jih je menilo, da so škofje dobro odgovorili na krizo spolnih zlorab.

Katoliška cerkev je največja verska skupnost v ZDA z okrog 76 milijoni vernikov. Leta 2005 jih je bilo sicer 81 milijonov. Druga največja verska skupnost v ZDA so južnjaški baptisti s 14,8 milijona vernikov v lanskem letu, kar je 192.000 manj kot leta 2017. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen