Francoski finančni minister napovedal postopek proti Ghosnu

0

Nekdanjemu prvemu možu Nissana in Renaulta Carlosu Ghosnu, ki so ga na Japonskem doletele že štiri obtožnice zaradi finančnih malverzacij, se pravosodni postopki obetajo tudi v Evropi. Zaradi vprašljivih izdatkov pri vodenju nizozemske krovne družbe zveze Renault-Nissan je ukrepanje napovedal francoski finančni minister Bruno Le Maire.

Notranja revizija v Renaultu je namreč po poročanju francoske tiskovne agencije AFP našla za 11 milijonov evrov vprašljivih izdatkov pri vodenju omenjene nizozemske krovne družbe strateške zveze med francoskim in japonskim avtomobilskim velikanom.

Z ugotovitvami se je v torek seznanil tudi Renaultov upravni odbor na seji, na kateri je primarno razpravljal o predlogu združitve z italijansko-ameriškim koncernom Fiat Chrysler.

Upravni odbor je pristojne v francoski družbi pozval, naj stopijo v stik s kolegi v Nissanu in pripravijo vse potrebno, za začetek postopka proti Ghosnu na Nizozemskem.

Francoski finančni minister Le Maire – Francija je s 15-odstotnim deležem daleč največji posamični lastnik Renaulta – je v pogovoru za televizijo BFMTV povedal, da bo država organom predala vso potrebno dokumentacijo in da “tožba bo”.

Glede na to, da je država referenčni lastnik v Renaultu, je po ministrovih besedah njena naloga, da zagotovi dobro delovanje korporativnega upravljanja.

Nekdaj eden najbolj vplivnih vodilnih v avtomobilski industriji se sicer na Japonskem v povezavi z vodenjem Nissana sooča s štirimi obtožnicami. Japonski tožilci ga obtožujejo vrste finančnih malverzacij, s katerimi naj bi se okoristil.

Ghosn je bil prvič aretiran 19. novembra, ko je z zasebnim letalom pristal na tokijskem letališču. Od konca aprila na sojenje čaka na prostosti, saj mu je sodišče odobrilo varščino. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen