EU dovolila povečanje uvoza govedine iz ZDA

0

Evropska unija je z ZDA sklenila dogovor o povečanju uvoza nehormonsko vzrejene ameriške govedine, je danes sporočila Evropska komisija. Gre za enega od poskusov Bruslja, da bi zmanjšal trgovinske napetosti med stranema.

Trenutno ima EU zgornjo mejo za uvoz nehormonsko vzrejene govedine postavljeno pri 45.000 tonah, pri čemer ni določeno, od kod naj je bo koliko uvožene, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na danes obelodanjen dogovor pa bo EU postopoma povečala delež znotraj te kvote, ki bo na voljo za uvoz iz ZDA. V sedmih letih naj bi tako iz največjega gospodarstva na svetu v EU prišlo 35.000 ton nehormonsko vzrejene govedine. Preostali delež bodo lahko v EU izvozile druge tretje države.

Trenutno dve tretjini kvote nehormonsko gojene govedine prihajata iz Urugvaja, Avstralije in Argentine. Njihov delež bo po pričakovanjih po uveljavitvi dogovora nazadoval.

Bruselj je povečanje uvoza govedine iz ZDA predlagal lansko leto, potem ko sta se predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in ameriški predsednik Donald Trump julija lani strinjala, da je treba okrepiti trgovinske vezi in končati trgovinski spor.

Bruselj in Washington sta dolgo bila bitko glede hormonsko vzrejene govedine, saj je Evropska komisija uvoz tega mesa prepovedala zaradi močnega nasprotovanja potrošnikov.

Strani sta se nato leta 2009 pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) dogovorili o 45.000-tonski kvoti, vendar pa so ZDA nato zagrozile, da bodo od dogovora odstopile, če jim znotraj te kvote ne bo zagotovljen večji delež.

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan je poudaril, da novi dogovor z ZDA “ne bo spremenil skupne količine, kakovosti ali varnosti govedine, uvožene v EU, tako da bo ta ostala skladna z visokimi evropskimi standardi”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen