Erdogan čestital kandidatu opozicije ob zmagi v Istanbulu

0

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je čestital kandidatu glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Ekremu Imamogluju, ki je po še neuradnih podatkih zmagal na nedeljskih ponovljenih volitvah za župana Istanbula.

“Čestitam Ekremu Imamogluju, ki je zmagal na volitvah glede na neuradne podatke,” je tvitnil Erdogan v nedeljo zvečer ter dodal, da je bila volja naroda znova izražena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Imamoglu je po preštetih 99,37 odstotka glasov prejel 54,03 odstotka glasov, njegov glavni tekmec, nekdanji premier in tesni sodelavec Erdogana Binali Yildirim iz vladajoče stranke Pravičnost in razvoj (AKP) pa 45,09 odstotka, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu.

19 ostalih kandidatov je skupaj prejelo manj kot odstotek glasov. Volilna udeležba je bila 84,42-odstotna.

Yildirim je zmago Imamogluja že priznal in mu zaželel veliko uspeha.

Imamoglu je Yildirima presenetljivo premagal že na volitvah 31. marca, a zelo tesno, le z nekaj več kot 13.000 glasovi. AKP se je takrat na izid pritožila zaradi domnevnih nepravilnosti, volilna komisija pa je, kljub temu da je pred tem že potrdila zmago opozicijskega kandidata, pritožbi ustregla. Tokrat Imamoglu vodi s kar 775.000 glasovi.

Izid pomeni za AKP in Erdogana velik poraz, saj je to najpomembnejše župansko mesto v državi stranka izgubila po 25 letih vladavine, potem ko je marca že izgubila tudi Ankaro. V mestu z okoli 16 milijoni ljudi živi 20 odstotkov vsega turškega prebivalstva, prispeva pa tretjino bruto domačega proizvoda. Ob tem ima Erdogan tesne vezi z mestom, v katerem je odraščal in bil župan ter začel politično kariero.

Po objavi neuradnih izidov so se v mestu ljudje spontano odpravili na ulice, kjer so s petjem, plesom in hupanjem proslavili zmago opozicijskega kandidata.

Sadi Guven, predsednik vrhovnega volilnega sveta, je sporočil, da bodo uradne izide objavili danes. Stranke se nanje še lahko pritožijo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen