Dneva D se danes spominjajo še v Franciji

0

Slovesnosti ob 75. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji so se danes začele še v Franciji. Med drugim sta francoski predsednik Emmanuel Macron in britanska premierka Theresa May položila temeljni kamen za spomenik padlim britanskim vojakom v mestu Ver-sur-Mer.

Mayeva je povedala, da je počaščena, da lahko to obletnico obeležuje z vojnimi veterani, ki po njenih besedah pripadajo “zelo posebni generaciji”. “Žrtvovali so svoja življenja, da lahko bolje živimo in gradimo boljši svet,” je poudarila. Preživelim vojakom se je tudi zahvalila.

Francoski predsednik pa je v kratkem nagovoru v angleškem jeziku izpostavil trdnost edinstvenih odnosov med državama kljub brexitu. “Voditelji odhajajo in prihajajo, a njihovi dosežki ostanejo. Naše prijateljstvo bo preživelo trenutne dogodke,” je dejal. Ob tem je britanski premierki, ki se poslavlja s položaja, povedal, da mu je bilo v veselje sodelovati z njo.

Voditelja sta v mestu Ver-sur-Mer položila temeljni kamen za spomenik v spomin na okoli 22.000 zavezniških vojakov, ki so se bojevali pod britanskim poveljstvom. Spomenik, ki ga bodo predvidoma odprli 6. junija 2020, bo stal na plaži Gold. Na tej plaži se je 6. junija 1994 izkrcalo 25.000 mož, večinoma Britancev.

Macron se bo kasneje udeležil še slovesnosti na pokopališču v mestu Colleville-sur-Mer, kjer so pokopani ameriški vojaki. Tam bo tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je medtem že pripotoval z obiska na Irskem. “Na poti v Normandijo, da se spomnimo nekaterih najpogumnejših, ki so kadarkoli živeli. Neskončno smo hvaležni,” je Trump ob tem zapisal na Twitterju.

Predsednika ZDA in Francije se bosta danes predvidoma sestala tudi na delovnem kosilu v mestu Caen.

Slovesnosti danes potekajo v celotni Normandiji. Ob obletnici pa bodo po vsej Franciji na železniških postajah odprli tudi različne fotografske razstave.

Že v sredo so v britanskem pristaniškem mestu Portsmouth pripravili britansko osrednjo slovesnost ob tej obletnici, ki se je je udeležilo več svetovnih voditeljev, vključno z britansko kraljico Elizabeto II.

V noči na 6. junij 1944 se je na obalah francoske Normandije začelo zavezniško izkrcanje, znano kot dan D. To je bil začetek največje vojaške skupne pomorske, kopenske in zračne operacije v zgodovini človeštva, ki je hkrati pomenila pomemben preobrat v drugi svetovni vojni in pripomogla h kapitulaciji nacistične Nemčije leta 1945. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen