Cerar v Trstu o težavah slovenske narodne skupnosti

0

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar začenja dvodnevni obisk v Trstu, kjer se bo danes sestal s predsednikom dežele Furlanija-Julijska krajina (FJK) Massimilianom Fedrigo in predstavniki slovenske manjšine v Italiji. Odprl bo nove prostore slovenskega generalnega konzulata, v sredo pa se bo udeležil še ministrskega srečanja Srednjeevropske pobude.

Kot napovedujejo na zunanjem ministrstvu, bo o problematiki slovenske narodne skupnosti v Italiji govoril s senatorko Tatjano Rojc, deželnima svetnikoma Igorjem Gabrovcem in Danilom Slokarjem, predsednico Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenijo Dobrila in predsednikom Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walterjem Bandljem.

Za kritike v Sloveniji in med predstavniki slovenske manjšine v Italiji je nazadnje poskrbel predlog za spremembo zaščitnega zakona Slovencev v Italiji, ki med drugim predvideva popis prebivalstva, v katerem bi morali prebivalci FJK povedati, kateri jezikovni skupnosti pripadajo.

Skrb vzbujajoč je po navedbah SKGZ in SSO tudi predlog spremembe deželnega zaščitnega zakona, ki ga predlaga deželna uprava in predvideva uvedbo posebnega registra za društva, ki delujejo za ovrednotenje jezikovnih različic na Videmskem.

Cerar se bo nato v sredo na sedežu FJK udeležil ministrskega srečanja Srednjeevropske pobude, v kateri je združenih 17 držav. Kot piše na spletni strani italijanskega zunanjega ministrstva, se bodo na srečanju posvetili varnosti, vključno s kibernetsko varnostjo, boju proti terorizmu, zagotavljanju vladavine prava, gospodarskemu sodelovanju in investicijam ter zaščiti okolja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen