Britanska kraljica Trumpa in Melanio sprejela v Buckinghamski palači

0

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes v Buckinghamski palači sprejela ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegovo soprogo Melanio, ki sta danes začela tridnevni obisk v Veliki Britaniji.

Pred palačo sta bila ob sprejemu gostov tudi princ Charles in njegova soproga Camilla. Britanski prestolonaslednik in Trump sta pregledala častno stražo in poklepetala z nekaterimi vojaki. Nato sta se Trump in ameriška prva dama udeležila kosila s kraljico v palači, v kateri sta si kasneje ogledala še z ZDA povezane zgodovinske razstave, poroča britanski BBC.

Medtem se je na bližnjem trgu pred britanskim parlamentom zbralo več tisoč protestnikov, ki so pripravili “ljudski banket”.

Na programu ameriških gostov je danes še ogled westminstrske opatije, princ Charles in Camilla pa ju bosta v svoji rezidenci gostila na čajanki. Nato se bodo vsi skupaj podali na veličasten banket v Buckinghamsko palačo, ki bo zvečer.

V torek bo imel Trump zajtrk z odhajajočo britansko premierko Thereso May, sledili bodo pogovori na Downing Streetu ter kosilo, po katerem bo novinarska konferenca. Trump bo zvečer v rezidenci veleposlanika ZDA v Londonu gostil večerjo, ki se je bosta v imenu kraljeve družine udeležila kraljičin najstarejši sin in njegova soproga.

Za torek so napovedani tudi množični protesti proti Trumpu v več britanskih mestih, med drugim v Londonu, Manchestru, Belfastu in Birminghamu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen