V katedrali sv. Štefana na Dunaju so se od legendarnega Nikija Laude poslovili številni častni gosti

0

Od pokojnega nekdanjega zvezdnika formule 1 Nikija Laude se je v katedrali sv. Štefana na Dunaju danes poslovilo več kot 300 častnih gostov. Med govorci so bili avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, nekdanji voznik formule 1 Gerhard Berger in igralec ter nekdanji kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger.

Na spominski slovesnosti pred pogrebom, ki se je začela ob 13. uri in na kateri je maševal tamkajšnji duhovnik Toni Faber, se je zbralo približno 350 častnih gostov. Med drugim tudi vodilni v letošnji sezone formule 1 Lewis Hamilton. Ta je na nedavni dirki za veliko nagrado Monaka v Laudino čast nosil posebno čelado.

Prišla sta tudi nekdanji šampion formule 1 Nico Rosberg ter škotski dirkač David Coulthard, Sveto pismo pa je na spominski slovesnosti bral Laudov nekdanji moštveni kolega Alain Prost.

Na slovesnosti je bil navzoč tudi zdajšnji direktor Mercedesove ekipe Toto Wolff. Prav v tej ekipi je 25-kratni zmagovalec dirk formule 1 nazadnje deloval, in sicer kot neizvršni direktor ter v tem obdobju spletel tesno vez s petkratnim svetovnim prvakom Hamiltonom.

Moštvo Ferrarija, s katerim je Lauda osvojil dva od svojih treh naslovov svetovnega prvaka in v opravi katerega bo danes tudi pokopan, je predstavljal nekdanji šef Ferrarijeve ekipe Luca di Montezemolo.

Na poslovilni slovesnosti pa ni bilo Laudinega velikega prijatelja in nekdanjega prvega moža formule 1 Bernieja Ecclestona, ki je že pred tednom dni napovedal, da ne želi videti Laude mrtvega, ker da bo zanj vedno živ.

Lauda je postal prvi športnik, ki so ga položili na pare v 872 let stari katedrali sv. Štefana na Dunaju. Slovo pokojnika v omenjeni katedrali je tudi sicer redkost, nazadnje je bil to slikar Ernst Fuchs pred dobrimi tremi leti, med drugimi pa se so v Avstriji v zadnjem obdobju tako poslovili tudi od kardinala Franza Königa, Otta von Habsburga in notranjega ministra Franza Olaha.

Pred tem se je pred katedralo, navkljub dežju, vila dolga vrsta ljubiteljev formule 1, navijačev, navadnih ljudi, domačinov, Dunajčanov, da bi se poklonili spominu na umrlega junaka asfaltnih stez.

Vdova za pokojnim Laudo Birgit Wetzinger je na krsto položila slovito rdečo čelado legende avtomobilističnega športa. To so položili na šopek iz lovorovih vej in listov, s katerimi so v antiki častili rimske cesarje, zmagovalce, športnike. Vdovo sta spremljala Nikijeva sinova Lukas in Mathias.

Poslovilne slovesnosti se je udeležil tudi nemški igralec Daniel Brühl, ki je Laudo upodobil v slovitem celovečercu Dirka življenja (Rush) iz leta 2013, pod katerega se je kot režiser podpisal oskarjevec Ron Howard, oskarjevec Hans Zimmer pa je ustvaril filmsko glasbo.

Lauda je umrl v 71. letu starosti na kliniki v Zürichu, na kateri je bil zaradi dialize ter zaradi zapletov po transplantaciji pljuč.

Družina pokojnega je prosila za pogreb v družinskem krogu in krogu povabljenih gostov. Krsto bodo položili v družinski grob na pokopališču Neustifter Friedhof v Döblingu zraven pokojne matere. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen