V Chicagu ob prazničnem koncu tedna v streljanjih najmanj pet mrtvih

0

Mestne oblasti so na ulice Chicaga za praznični konec tedna poslale 1200 dodatnih policistov, ki pa niso mogli preprečiti strelskih obračunov. Ti so zahtevali najmanj pet smrtnih žrtev, več kot 30 ljudi je bilo ranjenih. Prebivalci Chicaga so bili ob koncu tedna večinoma doma, saj so mestu grozili tornadi.

Največ primerov streljanja je bilo na revnem jugu in zahodu Chicaga, ki sta polna uličnih tolp, preprodajalcev mamil, orožja, narkomanov in revščine.

Županja Lori Lightfoot je v odzivu dejala, da je takšno stanje nesprejemljivo in pozvala meščane, naj vsak pri sebi razmisli, kaj lahko stori, da bo manj nasilja. Mestne oblasti se osredotočajo na lov za preprodajalci orožja in osebe, ki so jim odvzeli dovoljenje za nošenje pištol.

Chicago je eno najbolj nasilnih velemest ZDA, kjer oblastem nikakor ne uspe, najti rešitve za zajezitev nasilja, kot na primer v New Yorku, kjer nasilje upada že dve desetletji. V Chicagu je še posebej “živahno” ob podaljšanem koncu tedna ob prazniku spominski dan.

Leta 2016 je bilo za praznični konec tedna v streljanih ubitih šest ljudi, ranjenih pa več deset. Podobno je bilo leta 2017 in lani, ko je vsako leto v streljanjih umrlo sedem ljudi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen