Kitajska ZDA vrača udarec s svojim seznamom spornih podjetij in posameznikov

0

Kitajska je danes napovedala objavo seznama “nezanesljivih” podjetij in posameznikov, s katerimi je tvegano poslovati. Gre za protiukrep odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je prepovedal poslovanje s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Prepoved je prizadela predvsem Huawei.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili s kitajskega ministrstva za trgovino, bo seznam vključeval tuja podjetja, organizacije in posameznike, ki “niso skladni s tržnimi pravili”. Nanj bodo med drugim uvrstili tudi tiste, ki “uvajajo blokade, prekinejo dobavo kitajskim podjetjem iz nekomercialnih razlogov ali resno škodujejo pravicam in interesom kitajskih podjetij”.

Kakšne ukrepe bodo sprejeli proti tistim na seznamu, bodo razkrili kmalu, so še napovedali na ministrstvu. Po mnenju analitikov bodo na seznamu najverjetneje predvsem ameriška imena. Šlo naj bi namreč za protiukrep potezi Trumpa, ki je sredi meseca podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA.

Podjetja ali države niso bile posebej omenjene, a naj bi šlo v prvi vrsti predvsem za ukrep proti kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu Huawei. Tega je prepoved tudi najbolj prizadela.

Trump je ukrep nato sicer zamaknil za 90 dni. S tem naj bi zagotovili predvsem nemoteno delovanje mobilnih omrežij s Huaweijevo tehnologijo na območju ZDA. Huawei je tudi vodilni ponudnik telekomunikacijske omrežne opreme na svetu.

Huawei ima po prepričanju Bele hiše tesne vezi s kitajsko vojsko in prek svojih omrežij omogoča Pekingu vohunjenje in kibernetske sabotaže. Trump poleg tega ameriškim podjetjem prepoveduje uporabo telekomunikacijske tehnologije, ki je opredeljena kot tveganje za nacionalno varnost. Posledično je več podjetij že omejilo svoje poslovanje s Huaweijem.

Današnja napoved kitajskih oblasti o oblikovanju seznama spornih podjetij, organizacij in posameznikov sledi odločitvi o sobotnem zvišanju carin na 60 milijard dolarjev ameriškega blaga. Višje carine bodo v prvi vrsti zajele ameriške kmetijske in živilske izdelke. Potem ko so bile zdaj pet- do desetodstotne, bodo po novem 25-odstotne. Gre za protiukrep zaradi zvišanja carin na kitajski uvoz v ZDA.

Kitajska naj bi razmišljala tudi o ustavitvi izvoza redkih kovin v ZDA, ki so nujno potrebne za proizvodnjo pametnih telefonov in drugih elektronskih naprav. Državi sicer za zdaj še vztrajata pri pogajanjih o trgovinskem sporazumu, a datuma za njihovo nadaljevanje še nista napovedali. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen