Zunanji ministri EU danes s kitajskim kolegom Wang Yijem

0

V Bruslju bodo danes v ospredju odnosi EU in Kitajske. Najprej bo sestanek v okviru strateškega dialoga EU in Kitajske. Nato bodo o odnosih s Kitajsko razpravljali zunanji ministri EU, ki se bodo tudi sestali s kitajskim kolegom Wang Yijem. Namen teh srečanj je pripraviti vrh EU in Kitajske, ki bo 9. aprila v Bruslju.

Izhodišče za razpravo članic unije bo nova strategija o odnosih EU in Kitajske, ki so jo minuli teden predstavili v Bruslju. Ta sicer ne predstavlja enotnega stališča članic. Voditelji članic unije naj bi na zasedanju konec tedna sprejeli skupno izjavo o odnosih z azijsko velesilo.

V skladu s strategijo naj bi se unija v odnosih s Kitajsko med drugim osredotočila na spodbujanje skupnih interesov na globalnem odru ter prizadevanja za bolj uravnotežen in vzajemen gospodarski odnos, pri čemer v Bruslju na primer izpostavljajo, da evropska podjetja nimajo dostopa do kitajskega trga javnega naročanja.

Zunanji ministri bodo razpravljali o odnosih s Kitajsko glede multilateralizma, podnebnih sprememb, iranskega jedrskega dogovora, Korejskega polotoka, varnostnih izzivov, zlasti Afganistana. Pričakovati je tudi sporočila glede spoštovanja temeljnih pravic in kibernetske varnosti.

Slovenija se zavzema za uravnoteženje gospodarskih odnosov ter ustvarjanje spodbudnega okolja za trgovino in naložbe, obenem pa izpostavlja, da je treba zavarovati interese EU, zlasti na področju intelektualne lastnine, kritične infrastrukture in kibernetske varnosti, ter se zavzemati za spoštovanje človekovih pravic, vladavine prava in spodbujanje multilateralizma.

Ministri bodo obravnavali tudi razmere v Moldaviji in Jemnu, obeležili peto obletnico nezakonite priključitve Krima Rusiji in se sestali z makedonskim kolegom Nikolo Dimitrovom. Slovenijo bo zastopal zunanji minister Miro Cerar, ki se bo danes v Bruslju predvidoma udeležil tudi slovesnosti ob 70. obletnici zveze Nata in obletnic širitve zavezništva. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen