Na Ljubljansko borzo se po desetletju vrača vzdrževalec likvidnosti

0

Na Ljubljanski borzi so danes slovesno obeležili prihod prvega vzdrževalca likvidnosti po skoraj desetih letih. Hrvaška družba InterCapital Securities bo sprva storitve izvajala za Krko in Zavarovalnico Triglav, predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec pa je izrazil željo, da bi vzdrževalca likvidnosti razširili tudi na ostala podjetja.

Predsednik uprave Ljubljanske borze Ipavec je ob današnjem podpisu pogodbe s hrvaškim podjetjem InterCapital Securities v Ljubljani izpostavil, da gre za še enega v nizu pomembnih dni za borzo, saj se po skoraj desetletju vrača vzdrževalec likvidnosti.

“Ta je za naše pojme za Ljubljansko borzo izredno pomemben. Vsi vemo, da je likvidnost ključna za investitorje. Začeli bomo z dvema za slovensko tržišče zelo pomembnima podjetjema, želimo pa si, da bi vzdrževalca likvidnosti v prihodnje razširili tudi na ostala podjetja v naši kotaciji,” je dejal.

Družba InterCapital Securities bo na borznem trgu storitve od petka dalje izvajala za Krko in Zavarovalnico Triglav, član uprave hrvaškega podjetja Daniel Delač pa je potrdil, da pogovori z ostalimi družbami že tečejo, a imen še ne bodo razkrivali.

Predsednika uprave Krke in Zavarovalnice Triglav, Jože Colarič in Andrej Slapar, sta, kot so na Ljubljanski borzi zapisali v sporočilu za javnost, prihod vzdrževalca likvidnosti pozdravila. “Verjamemo, da lahko k večji likvidnosti trgovanje z delnicami pripomore tudi storitev vzdrževanja likvidnosti, zato dogovor med Ljubljansko borzo in InterCapitalom pozdravljajo,” povzemajo Colariča.

Delač je na današnjem dogodku še izrazil prepričanje, da bodo na borzi dosegli osnovne cilje vzdrževalca likvidnosti, ki sta znižanje razlike med nakupno in prodajno stranjo ter povečanje globine trga. “To bi morali zmanjšati volatilnost delnic znotraj dneva in povečati njihovo likvidnost,” je dodal.

Predsednik uprave hrvaške družbe Matko Maravić je pojasnil, da so na hrvaškem trgu prisotni že pet let, na zagrebški borzi pa storitve nudijo 10 podjetjem. Izrazil je prepričanje, da bo prisotnost vzdrževalca likvidnosti na Ljubljanski borzi pripomoglo k njeni promociji, prav tako bo to po njegovi oceni dobro za likvidnosti in večji promet. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen