Einsteinovo pismo o bogu prodano za 2,9 milijona dolarjev

0

Pismo o bogu pokojnega znanstvenika Alberta Einsteina so v ponedeljek v newyorški dražbeni hiši Christie’s prodali za kar 2,9 milijona dolarjev. Einstein je pismo, v katerem trdi, da je bog zanj le izraz človeške šibkosti, poslal judovskemu filozofu nemškega rodu Ericu Gutkindu leta 1954.

Einstein v pismu razglablja o lastni judovski identiteti in sveto pismo opredeljuje kot zbirko častivrednih, vendar primitivnih legend.

“Beseda bog zame ni nič drugega kot izraz in proizvod človeške šibkosti,” je napisal slavni znanstvenik nekaj mesecev pred svojo smrtjo. Pismo je napisal v odgovor na Gutkindovo knjigo iz leta 1952 o judaizmu, Izraelu in sodobnosti z naslovom Izberi življenje.

Gutkind v knjigi razpreda o Judih kot izvoljenem ljudstvu, Einstein pa mu odgovarja, da z veseljem sodi med Jude, vendar je čistokrvna judovska vera ako kot vse ostale vere inkarnacija primitivnega praznoverja.

Einstein naj bi bil v mladosti še kar veren, kasneje pa si je premislil. Pisal je, da sicer ni ateist, obenem pa ne verjame, da obstaja bog, ki posega v osebne zadeve ljudi in svetovne dogodke.

Omenjeno pismo je bilo prodano že leta 2008 in sicer za 404.000 dolarjev. Christie’s ga je nameraval sedaj prodati znova za največ tja do 1,5 milijona dolarjev. Prodajalec pisma bo dobil 2,4 milijona dolarjev, razlika do 2,9 milijona pa so razne takse. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen