V Edinburghu množični shod za neodvisnost Škotske, v prihodnosti tudi nov referendum o neodvisnosti

0

V škotski prestolnici Edinburgh se je v soboto po podatkih lokalnih oblasti zbralo okoli 20.000 ljudi, ki so pozivali k neodvisnosti Škotske. Po ocenah opazovalcev se je pohoda skozi mesto udeležilo več ljudi kot na prejšnjem takšnem dogodku pred šestimi meseci, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Škotska premierka Nicola Sturgeon, ki je tudi voditeljica Škotske nacionalistične stranke (SNP), je napovedala predstavitev načrta za nov referendum o neodvisnosti, “ko bodo postali jasni pogoji brexita”.

Napoved novega referenduma ni nova, o tem naj bi obširneje razpravljali na konferenci SNP prihodnji teden. A zaradi zastoja v pogajanjih med Londonom in Brusljem okoli izstopa Velike Britanije iz EU je pričakovati, da bo Sturgeonova še nekoliko počakala z organizacijo novega glasovanja.

Na referendumu leta 2014 je 55 odstotkov Škotov zavrnilo neodvisnost.

Leta 2016 pa se je na referendumu o brexitu več kot 60 odstotkov škotskih volivcev odločilo za obstanek v uniji, na nacionalni ravni so za las prevladali zagovorniki brexita.

Britanska premierka Theresa May nasprotuje novemu referendumu o neodvisnosti Škotske. Tega mora odobriti parlament v Londonu, kar otežuje prizadevanja Sturgeonove za njegovo izvedbo pred odhodom Velike Britanije iz EU, predvidenim marca prihodnje leto.

V Londonu naj bi danes potekal protest proti brexitu, na katerem bodo sodelovali lastniki psov s svojimi štirinožci. Pričakujejo več tisoč udeležencev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen