Dr. Milan Zver: Evropske volitve prihodnje leto bodo prelomne

2

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Evropski utrip, ki jo vodi Boris Cipot. V oddaji je poslanec in vodja slovenske delegacije pri EPP dr. Milan Zver spregovoril o prihajajočih volitvah v Evropski parlament, o tem da EPP išče najprimernejšega spitzenkandidata za vodenje Evropske komisije, pa tudi o svojem delu na programu Erasmus+ ter odboru, ki se ukvarja z bojem proti terorizmu. Nenazadnje pa je dr. Zver spregovoril tudi o bližajočih se lokalnih volitvah v Sloveniji.

»Na tokratnem plenarnem zasedanju ni usodnih tem za Evropsko unijo, se pa politične skupine že intenzivno pripravljajo na prihodnje evropske volitve, potekajo kandidacijski postopki, išče se nosilce list,« je uvodoma dejal dr. Zver. Ob tem je dodal, da je v največji politični skupini EPP bilo kar nekaj t.i. spitzen kandidatov, med njimi Michel Barnier, Alexander Stubb in Manfred Weber. Dr. Zver je izpostavil, da so poslanke in poslanci ravno pred kratkim opravili pogovor tako s Stubbom kot Webrom. »Stubb samega sebe predstavlja kot bolj liberalnega znotraj EPP, poudarja neke splošne vrednote in politična načela, zavzema se za več regulacije, za močnejši Bruselj,« je opisal dr. Zver. Ob tem je dodal, da ni nobena skrivnost, da je velika večina poslancev, ki so tudi delegati na novembrskem kongresu v Helsinkih, bližje Manfredu Webru, ki ima bolj realno politično platformo. »Weber se bo soočal z realnimi problemu EU, predvsem z migracijami, boju proti terorizmu, vprašanjih o tem, kako dvigniti gospodarsko rast ter utrditi evropsko industrijo, vključno z avtomobilsko industrijo,« je dejal evropski poslanec. Ob tem je izpostavil, da bodo vprašanja, povezana z avtomobilsko industrijo, v prihodnje zelo pomembna. »Nenazadnje tudi na tokratnem plenarnem zasedanju bomo razpravljali glede izpustov CO2 v zrak. V nemških medijih sedaj poteka zelo močna debata o tem, kako bi veliki proizvajalci v avtomobilski industriji bili vključeni v to, da bi bilo emisij čim manj, zlasti na mestnih področjih. Tudi evropski parlament zahteva manj izpustov. Nemci pa se bojijo, da bi nemška industrija zaradi teh zahtev padla v krizo,« je izpostavil dr. Milan Zver. »Oba kandidata sta torej predstavila svoji kandidaturi, pri čemer je Weber nekoliko bolj konservativen, Stubb pa nekoliko bolj liberalen, ampak končno odločitev bodo prinesli delegati na novembrskem helsinškem kongresu,« je dejal dr. Zver, ki obenem poudarja, da SDS podpira Manfreda Webra, predvsem zaradi njegove aktivne vloge pri podpori Slovenski demokratski stranki na državnozborskih volitvah, pa tudi zaradi politične paradigme, ki jo zastopa. Dr. Zver je še dejal, da se je poslankam in poslancem neformalno predstavil tudi Michel Barnier, ki pa je kasneje odstopil od kandidature, saj ga kot glavnega pogajalca EU za Brexit čaka še ogromno dela. Po besedah dr. Milana Zvera bodo tako torej prihodnje leto volitve za Evropski parlament ne le prelomne, temveč za  Evropsko ljudsko stranko tudi izjemno pomembne.

Nato je evropski poslanec spregovoril o njegovih pripravah na zaključno poročilo programa Erasmus +, pri čemer je dejal, da bo s poročilom skušal poskrbeti za povečanje sredstev za sam program. »Evropska komisija predlaga dvakratno povečanje, mi se zavzemamo za več, glede na to, da je potreb po udeležbi v raznih oblikah Erasmusa ogromno in da so potenciali bistveno večji, kot je denarja. Prav zato upamo, da bomo v pogajanjih zagotovili več denarja, kot ga je predlagala Komisija,« je dejal dr. Zver, ki je sicer tudi glavni pogajalec Evropskega parlamenta za ta program. »Sedaj torej želimo pripraviti izhodišča, da bo Erasmus+ v naslednji finančni perspektivi 2021- 2027 še bolje funkcioniral. Želimo poenostaviti stvari pri prijavljanju projektov in programov, ta hip so namreč obrazci preveč zapleteni in tudi za manjšo udeležbo v okviru Erasmusa zahtevajo veliko truda in dela. Komisiji smo predlagali poenostavitev, in le-ta bo morala skupaj z nacionalnimi agencijami, ki upravljajo z Eramsusom to tudi storiti,« je še dejal dr. Zver.

Nadalje je spregovoril tudi o svojem delu v okviru odbora, ki se ukvarja z bojem proti terorizmu. »Na osnovno poročilo, ki je bilo pripravljeno, je prispelo 1509 amandmajev. To je veliko. Dobršen del smo jih vložili poslanci EPP in tudi sam sem soavtor kar nekaj deset amandmajev,« je dejal dr. Zver, ki obenem dodaja, da bo sedaj vsak amandma potrebno temeljito pregledati in da bo treba najti tudi kompromise.

Ko sta dr. Zver in voditelj spregovorila o lokalnih temah seveda nista mogla mimo bližajočih se lokalnih volitev. SDS je v pripravo na lokalne volitve močno vpeta. Po njegovih besedah je znano, da so bile stranke slovenske pomladi doslej bolj uspešne na podeželskem območju in manj v urbanih središčih. »Tokrat želimo osvojiti oboje. Po številu svetnikov zadnjih lokalnih volitev smo zmagovali, letos pa želimo dodati še odličen rezultat na županskih volitvah,« je dejal dr. Zver, ki je posebej poudaril podporo dr. Anžetu Logarju pri njegovi kandidaturi za župana Ljubljane in dodal, da tudi Maribor potrebuje spremembe na vrhu lokalne oblasti.

Oddajo si je mogoče ogledati tukaj.

Št. komentarjev: 2
 1. Poštar pravi

  Kako Zverina vse ve? Kaj je pa do sedaj naredil v Bruslju za SLO? Nič !

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Dobr vprašanje. Ko je Evropski parlament sprejel direktivo, ki omejuje svobodo interneta. In so glasval je bil Zver odsoten. Za so glasovali Franc Bogovič, Patricija Šulin, Romana Tomc in Ivo Vajgl
  Proti so bili Tanja Fajon Alojz Petrle in Igor Šoltes.
  lopovsakrabotapres
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen