V demonstracijah v Chemnitzu najmanj 18 ranjenih, policija uporabila tudi vodni top

0

V spopadih med skrajnimi desničarji in njihovimi nasprotniki na sobotnih protestih v nemškem mestu Chemnitz je bilo ranjenih najmanj osemnajst ljudi, je sporočila tamkajšnja policija. Ovadili so tudi 37 oseb, nekaj zaradi uničevanja tuje lastnine, nekaj zaradi nasilništva in upiranja aretaciji, nekaj pa tudi zaradi uporabe prepovedanih simbolov.

Skupno se je v Chemnitzu v soboto zbralo okoli 11.000 ljudi. Na shodu skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), protiislamskega gibanja Pegida in desničarske skupine Pro Chemnitz so jih našteli 8000. Na drugi strani pa se je zbralo še okoli 3000 njihovih nasprotnikov, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočila policija v Chemnitzu.

Desničarji so nameravali opraviti protestni pohod po mestu, a so jim to nasprotniki preprečili. Med skupinama je nato prišlo do prerivanj in pretepov. Policija je morala večkrat posredovati. Pri tem je uporabila celo vodni top, je še poročala dpa.

Doslej so našteli osemnajst poškodovanih oseb. Med njimi so tudi trije policisti, je sporočila policija.

Večina udeležencev demonstracij v Chemnitzu je sicer območje zapustila mirno. Vztrajalo je le nekaj prenapetežev.

Za varnost v mestu med demonstracijami je sicer skrbelo kar 1800 policistov. Policistom v Chemnitzu so na pomoč prišli tudi iz drugih nemških zveznih dežel.

S policije so sicer sporočili še, da je bil medtem ločeno od protestov v mestu napaden 20-letni Afganistanec. Napadli naj bi ga štirje zamaskiranci. Afganistanec je bil pri tem lažje poškodovan.

Policija pa preiskuje tudi domnevni napad na skupino, ki jo je vodil poslanec nemških socialdemokratov (SPD) Sören Bartol. Ta je na Twitterju zapisal, da je njegovo skupino iz Marburga, ko so čakali na avtobus, “napadla skupina nacijev”. Uničili so jim vse zastave stranke in tudi njih fizično napadli, je zapisal poslanec.

V Chemnitzu so sicer razmere zaradi smrti 35-letnega Nemca kubanskega rodu napete že od prejšnje nedelje. Nemec je bil namreč dan prej v prepiru zaboden do smrti, policija pa je v zvezi z umorom pridržala 23-letnega Sirca in 22-letnega Iračana.

Skrajna desnica je po umoru pripravila že tri proteste proti priseljencem. Številni so vzklikali “mi smo narod” in “Merklova mora oditi”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen