Severna Koreja pristala na zaprtje raketnega poligona

0

Severna Koreja je na srečanju severnokorejskega voditelja Kim Jong-una in južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina v Pjongjangu privolila v konkretne korake v smeri jedrske razorožitve. Kim je pristal na zaprtje enega glavnih raketnih poligonov in je dejal, da si želi v bližnji prihodnosti obiskati Seul.

Južnokorejski predsednik je na skupni novinarski konferenci po podpisu dogovora dejal, da je Kim pristal, da bo mednarodnim strokovnjakom dovolil spremljanje zaprtja raketnega testnega poligona in raketnega izstrelišča v Sohaeju na severnokorejski zahodni obali.

Ob tem je dodal, da je zaprtje glavnega jedrskega raziskovalnega centra v Yongbyonu, kjer sta jedrski reaktor in objekt za predelavo jedrskega goriva, odvisno od ukrepov ZDA.

Kdaj bodo severnokorejske zmogljivosti uničene in kaj točno Pjongjang želi od ZDA, ni jasno. Kim prav tako ni nič povedal o uničenju obstoječega jedrskega arzenala, kar zahtevajo ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Moon je dejal, da sta se Koreji dogovorili za odstranitev vseh nevarnosti, ki bi lahko sprožile vojno na Korejskem polotoku. “Popolna denuklearizacija je v ne tako oddaljeni prihodnosti,” je dodal.

Obrambna ministra obeh držav sta medtem podpisala dogovor o zmanjšanju vojaških napetosti na Korejskem polotoku. Ta vključuje tamponsko območje vzdolž meje med državama in območje prepovedi letenja ob demarkacijski črti, ki ločuje državi. Tam od 1. novembra ne bodo izvajali topniških in kopenskih vojaških vaj. Tamponsko območje bo tudi v Rumenem morju, kjer bodo prepovedane pomorske vojaške vaje.

Južnokorejski predsednik medtem dejal še, da sta se državi dogovorili za skupno kandidaturo za poletne olimpijske igre leta 2032.

“Znova bomo vzpostavili normalno življenje,” je zagotovil Moon, ki je prvi južnokorejski predsednik na obisku v Pjongjangu po 11 letih.

Severnokorejski voditelj je medtem izrazil željo, da bi kmalu obiskal Seul. Moon je dodal, da bi se to lahko zgodilo še letos, razen v primeru “posebnih okoliščin”.

Na srečanje se je že odzval ameriški predsednik Donald Trump, ki je na Twitterju dogovore z vrha označil za “zelo vznemirljive”. “Kim Jong-un je privolil v inšpekcijske preglede, ki so predmet zaključnih pogajanj. Privolil je tudi v stalno uničenje testnega poligona in raketnega izstrelišča,” je zapisal. “Medtem ne bo raketnih in jedrskih poskusov,” je dodal. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen