Novinarska varda

0

Piše: Aleš Ernecl, urednik

Naslov z današnje tiskovne konference sveže osvobojenega Andreja Šiška je pomenljiv: konferenca je delovala kot da je Šiško novinarje postrojil in jim predaval, slednji pa z izjemo generičnih vprašanj niso zmogli Šiška v nobenem trenutku izzvati.

Vaš urednik mu je postavil vprašanji, povezani s sumi, da so na postroju Štajerske varde domnevno sodelovali tudi člani SDS.

  1. Zdi se, da se je pripetil v času najhujšega spora med prihajajočo vlado in njeno koalicijsko partnerico, ki to ni, Levico, in podjetniki – vprašati Šiška po ključu za »timing«, ki ga je izbral, je bil zato povsem na mestu,
  2. Zdi se, da je večina medijev ta dogodek izkoristila za napad na SDS, ki mu očitajo to, kar očitajo Šišku, a Šiška ne smatrajo za dovolj veliko grožnjo (če sploh) – da je ksenofoben, anarhističen, neonacističen…

Šiško mi je na ena odgovoril z izmikanjem in s sofizmi: dejal je, da on ni vedel nič o omenjenem sporu in da je ta dogodek, ki ga je sprožil z namenom razburkanja javnosti, kot je sam priznal, naključno sovpadal z omenjenim sporom.

Na dva mi je odgovoril z napadom na desne medije, natančneje Novo 24 TV, češ, da počnemo enako kot levi mediji, da mu očitamo, da je neonacist, tj nacional socialist. Skušal sem ga poučiti o razliki, a sem imel premalo časa, ker so me prekinili drugi novinarji: razlika je v tem, da levičarji pojem neonacizma uporabljajo kot pejorativ, kot pojem, ki nadomešča argumentacijo, ker igra na moralne intuicije.

Ko mu jaz ali ko mu desničarji rečemo, da je nacional socialist, s tem ne želimo reči, da je kot Hitler, kot očitno verjame on, ker mu slovenskega domoljubja ne odrekamo, temveč želimo reči, da se zavzema za protekcijo slovenske delovne sile in slovenskih podjetij s strani države, za nacionalizacijo podjetij, itn. – desničarji pojem nacional socializma, ko ga pripisujemo Šišlu, uporabljamo veliko bolj vsebinsko kot levičarji, ko govorijo o neonacizmu.

Najsi bomo na jasnem: če pride do t.i. »sranja«, intelektualci ne bomo na barikadah, ampak bodo taki ljudje kot je Šiško, ki je to enkrat že dokazal. Njemu ne odrekamo domoljubja, poguma, celo določenega iskrenega, naivnega idealizma…V povezavi s tem dogodkom je sumljivo le tisto dvoje, kar sem ga vprašal: in dokler tega ne bomo dobili odgovorov na ti vprašanji, ne bomo vedeli, ali je Šiško iz perspektive SDS – a le nastavljena opozicija, nastavljena, da igra indice za podkrepljevanje vseh karikatur SDS – a, diverzija od pomembnih gospodarskih tem – ali pa je oziroma bi lahko bil junak in zaskrbljeni državljan, ki je o naši državi marsikaj naučil vse nas…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen