Na mariborskem sodišču sojenje Fištravčevemu svetovalcu Marku Kovačiču zaradi poslovne goljufije v višini skoraj 120.000 evrov

2

Na mariborskem sodišču se je danes začelo sojenje svetovalcu mariborskega župana Marku Kovačiču, ki ga obtožnica bremeni poslovne goljufije v skupni vrednosti skoraj 120.000 evrov. Njegovo podjetje Svarog pred leti več različnim naročnikom ni dostavilo interaktivnih tabel, za katere je pred tem že prejelo plačilo.

Kovačič, ki mu tožilstvo zaradi neplačila socialnih prispevkov zaposlenim v Zavodu Svarog in družbi Svarog informacijske tehnologije očita še kaznivi dejanji kršenja pravic, je na predobravnavnem naroku zavrnil krivdo, saj naj bi večino terjatev že poravnal, danes pa je v zagovoru znova zatrdil, da nikoli ni nameraval nikogar preslepiti ter da je celotno dogajanje posledica nesrečnih poslovnih okoliščin.

Fištravčevega honorarnega svetovalca je konec leta 2013 med drugim kazensko ovadil zavod Alma Mater Europaea – Evropsko središče Maribor. Kot je Kovačič povedal danes, si je potem, ko je postalo jasno, da tabel ne bo mogel dobaviti, ves čas osebno prizadeval, da povrne dolgove, kar dokazuje dejstvo, da Svaroga ni poslal v stečaj, pač pa je z upniki sklepal osebne dogovore ter je danes sam praktično največji upnik Svaroga.

Ustanovitelj Alme Mater Ludvik Toplak se je za današnje pričanje sicer opravičil, je pa glavna tajnica omenjene zasebne univerze Barbara Toplak Perovič potrdila, da je dolg do njih zdaj že v celoti poravnan, a v glavnem po zaslugi izvršbe. Deloma je do nje prišlo preko Mestne občine Maribor, nekaj pa tudi po zaslugi prodaje premičnega premoženja.

Ob tem pa je Toplakova povedala, da jim Kovačič o finančnih težavah v času dogovorov ni povedal, ves čas jim je zagotavljal, da bodo interaktivne table prišle, na to, zakaj je imel z Ludvikom Toplakom sklenjene posojilne pogodbe, pa ni znala odgovoriti. Sicer pa naj bi se Kovačič z njimi dogovarjal o tem, da bi table tržili po Sloveniji in širše, pri čemer naj bi univerza prevzela izobraževalni del.

Potem ko iz vsega skupaj ni bilo nič, so z njim sklenili dogovor, da jim mesečno odplačuje dolg, a se sporazuma ni dolgo držal, zato so najprej vložili zahtevo za izvršbo, pozneje pa so Kovačiča še kazensko ovadili.

Potem ko je obtoženi danes še naprej vrtal v Toplakovo, kakšen je bil dejanski razlog za ovadbo, ga je ta najprej vprašala, če res želi, da pove, ker je vztrajal, pa je izpovedala, da je sodu izbilo dno, ko je njen oče Ludvik nekaj dni po izvolitvi aktualnega župana dobil klic, da za nekim omizjem v gostilni sedi osmerica ljudi, ter da Toplak ve, kje je denar od interaktivnih tabel in ga je zato potrebno uničiti.

Med ostalimi današnjimi pričami velja omeniti še nekdanjo podžupanjo Melito Petelin, ki je povedala, da je o izvršbi zoper Kovačiča izvedela na enem od kolegiju župana, ni pa dotlej vedela na kakšni pravni podlagi je z mestno občino sodeloval obtoženi. Čeprav se ji je zdelo sporno, da Kovačič ni prejemal mesečnih dohodkov, od katerih bi si moral kriti prispevke, pač pa je bil plačan po vsakem končanem projektu, se ji je zdelo korektno, da je pristal na to, da njegovi prihodki gredo v celoti v izvršbenem postopku na račun Toplakove univerze.

Finančne težave Kovačičevih zasebnih podjetij so znane že več let, a ta kljub temu ves čas uživa zaupanje mariborskega župana Andreja Fištravca. Mediji so nedavno poročali o tem, da Kovačič kot svetovalec župana prejme okoli tisoč evrov mesečno, zato se postavlja vprašanje, od kod mu denar za povračilo dolgov. Pri tem so še razkrili, da je konec lanskega leta kot direktor Svaroga izstavil račun družbi SHS Aviation – zračni promet za 183.000 evrov. Ta denar naj bi sicer prejel že v prvi polovici leta 2017, a sam trdi, da znesek ni točen. (sta)

Št. komentarjev: 2
 1. Silvo pravi

  Vse kar je povezano s Fištrekom smrdi po goljufiji in korupciji.

 2. raft pravi

  Silvo pravi Pred 3 h
  Vse kar je povezano s Fištrekom smrdi po goljufiji in korupciji.
  ———————–
  In po kuhanih žabah.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen