Lavrov v Berlinu za zbližanje odnosov med EU in Rusijo

0

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se danes mudi na obisku v Berlinu, kjer se je zavzel za ponovno oživitev odnosov med Rusijo in Evropsko unijo. Ti so se ohladili po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim leta 2014.

“Želimo se spoprijeti s prenovo skupnega evropskega doma,” je povedal Lavrov po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Nemčijo je pozval, naj prevzame vodilno vlogo v procesu zbliževanja. “Od stališča Berlina je veliko odvisno. Pozdravili bomo nemško pobudo, če bo brez pogojev,” je poudaril.

Tema današnjih pogovorov je tudi kriza v Siriji. Nemški zunanji minister Heiko Maas, ki gosti Lavrova, je namreč že pred srečanjem na Twitterju zapisal, da bo na pogovorih izrazil upanje, da ne bo prišlo do ofenzive na provinco Idlib, na katero se sirska vojska že pripravlja.

“Nemčija je pripravljena prevzeti odgovornost pri obnovi Sirije, a le če bo dosežena politična rešitev, ki bo omogočila svobodne volitve,” je ob tem še poudaril in dodal, da je v njihovem interesu, da Sirija postane stabilna država.

Lavrov je kasneje na nemško-ruskem forumu v Berlinu dejal, da se sirski režim ne pripravlja na veliko ofenzivo na sirsko provinco Idlib in da bo Moskva naredila vse za zaščito civilistov. Glede trenutnih razmer v provinci pa je dejal, da “sirske sile in mi sami zgolj odgovarjamo na napade, ki prihajajo iz območja Idliba”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Maas je kasneje Lavrova ponovno pozval, naj Rusija prepreči humanitarno katastrofo v Idlibu in od Moskve zahteval, naj izkoristi svoj vpliv na sirski režim in prepreči opustošenje. “Idlib je občutljiv, ker je tam tri milijone ljudi. Že doslej je bilo v Siriji preveč civilnih žrtev,” je po navedbah dpa opozoril vodja nemške diplomacije.

Berlin si kljub zaostritvi odnosov med EU in Moskvo prizadeva za zbližanje z Rusijo, da bi rešili različne krize, kot sta ukrajinska in sirska. Med drugim z Rusijo, Ukrajino in Francijo sodeluje v okviru normandijske četverice, ki je namenjena reševanju konflikta med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko na vzhodu Ukrajine.

Odnosi med EU in Rusijo so se močno ohladili po ruski priključitvi ukrajinskega polotoka Krim, zaradi česar je EU med drugim uvedla gospodarske sankcije. Zaostrili so se tudi odnosi med Moskvo in zvezo Nato. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen