Japonski premier se je pripravljen srečati s Kim Jong-unom

0

Japonski premier Shinzo Abe je v torek v govoru na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku dejal, da se je pripravljen srečati s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom. Abe je pred letom dni za isto govornico opozarjal, da se okno za diplomatsko rešitev severnokorejskega vprašanja zapira, tokrat pa je ubral bolj spravljive tone.

Japonski premier je dejal, da bi bil vrh s severnokorejskim voditeljem posvečen rešitvi desetletja trajajočega spora s Severno Korejo o ugrabitvah japonskih državljanov, ki je zelo čustveno vprašanje za večji del japonske javnosti, Abe pa je na njem zgradil svojo politično kariero.

“Da bi rešili vprašanje ugrabitev, sem pripravljen tudi prekiniti medsebojno nezaupanje s Severno Korejo, začeti na novo in se osebno srečati z voditeljem Kim Jong-unom,” je dejal Abe, pri čemer je dodal, da za to ne potekajo nikakršne priprave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Toda če bomo imeli vrh, sem odločen, da mora prispevati k rešitvi vprašanja ugrabitev,” je poudaril japonski premier.

Severnokorejci so v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja ugrabili več japonskih državljanov, ki naj bi severnokorejske vohune naučili japonskega jezika in kulture.

V zadnjem času se krepijo ugibanja o morebitnem srečanju Abeja in Kima, ki naj bi na junijskem vrhu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju dejal, da je pripravljen na pogovore z Japonci.

Ob otoplitvi odnosov med Severno in Južno Korejo so se na Japonskem okrepile bojazni, da bi bila izključena iz morebitne končne rešitve severnokorejskega vprašanja, če bi zavračala dialog. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen