Florjančič na srečanju s Katičevo za ureditev položaja sodnikov

0

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je danes na uradnem srečanju gostil novo ministrico za pravosodje Andrejo Katič, s katero sta spregovorila o ključnih točkah delovanja sodstva. Florjančič je na srečanju poudaril, da bi morala nova slovenska vlada narediti korak naprej pri ureditvi položaja sodnikov, so sporočili z vrhovnega sodišča.

Florjančič in Katičeva sta v družbi najožjih sodelavcev uvodoma pregledala oba glavna strateška dokumenta – letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč ter koalicijsko pogodbo – ter pri tem ugotovila veliko skupnih izhodišč za nadaljnje sodelovanje.

Predsednik vrhovnega sodišča je v razpravi o ureditvi položaja sodnikov izpostavil, da trenutni sistem, po katerem sodnike imenuje DZ, ne ustreza več evropskim standardom razmerij med vejami oblasti. Na to opozarjajo tudi posamezni dokumenti in priporočila nekaterih mednarodnih organizacij.

Florjančič je kot nujno poudaril tudi ureditev prostorskih pogojev in posebej opozoril na prostorsko stisko ljubljanskih sodišč. Le reševanje prostorske stiske bo po njegovi oceni omogočilo nemoteno izvajanje zakona in s tem normalno in učinkovito opravljanje funkcije v dobro vseh državljanov.

Korak naprej pri ureditvi položaja slovenskih sodnikov pa bi po mnenju predsednika Florjančiča predstavljalo tudi učinkovitejše črpanje evropskih sredstev, namenjenih financiranju različnih projektov, ki so bili pripravljeni v okviru vrhovnega sodišča. Pri tem je spomnil na težave pri izvajanju programa izboljšanja kakovosti sodstva.

Kot še meni Florjančič, je pri prizadevanjih za nadaljnje izboljšanje zaupanja javnosti v sodstvo nujno medsebojno sodelovanje vseh vej oblasti, še posebej pa ministrstva za pravosodje ter vrhovnega sodišča.

Obe strani pa sta poudarili nujnost sodelovanja pri zakonodajnih projektih, da bi tako zagotovili čim višjo kakovost sprejetih zakonov. Nekateri zakonski predlogi so že bili v pripravi v prejšnjem mandatu in jih je treba dokončati, nekatere pa je treba šele uresničiti, da bi se tudi na teh podlagah omogočilo čim bolj učinkovito in kakovostno delo sodstva, so še zapisali na vrhovnem sodišču.

Kot so dodali na ministrstvu za pravosodje, sta sogovornika kot eno izmed prioritet izpostavila spremembe zakona o kazenskem postopku, saj so spremembe nujne za učinkovitejše in hitrejše vodenje kazenskih postopkov. Prav tako je v zadnjih fazah priprave zakon o nepravdnem postopku, ki bo sodiščem omogočil izvajanje novega družinskega zakonika.

V prihajajočem obdobju bo sicer potekala širša razprava o ustavnem položaju sodnikov in sodstva, ki bo usmerjena v prenos pristojnosti za imenovanje sodnikov iz državnega zbora na Sodni svet ter s tem zmanjšanje vpliva politike na neodvisnost sodstva, so zapisali na ministrstvu.

Istočasno bo treba upoštevati zahteve za ustrezno izvedbo preizkusnega obdobja za nove sodnike s ciljem krepitve kakovosti in strokovnosti sodstva. S tem je povezana tudi prihajajoča reforma pravniškega državnega izpita ter ustreznost programov izobraževanj za trajnostno usposabljanje sodnikov in sodnega osebja, so še navedli. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen