Bolton svari Iran, da bo hudičevo plačal, če bo grozil ZDA

0

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton je v torek posvaril Iran, da bo “hudičevo plačal”, če bo grozil ali škodil ZDA ali njihovim zaveznikom.

“Če boste prekrižali pot nam, našim zaveznikom ali našim partnerjem, če boste škodovali našim državljanom, če boste še naprej lagali, goljufali in varali, boste vsekakor hudičevo plačali,” je Iranu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odkrito zagrozil Bolton.

Na forumu z naslovom Združeni proti jedrskemu Iranu je dejal, da je bil jedrski sporazum z Iranom, iz katerega je Washington letos izstopil, največja diplomatska polomija v ameriški zgodovini. Po njegovem mnenju večstranski dogovor iz leta 2015 Iranu ne bo preprečil, da ne bi razvil jedrskega orožja.

“Morilski režim in njegovi podporniki se bodo soočili z resnimi posledicami, če ne bodo spremenili svojega vedenja. Naj bo moje sporočilo danes zelo jasno: Gledamo vas in prišli bomo po vas,” je pretil Bolton, ki se je v preteklosti že zavzemal za vojaško posredovanje v Iranu.

Pred njim je tudi ameriški predsednik Donald Trump v nastopu na zasedanju Generalne skupščine ZN obtožil iranske voditelje, da sejejo kaos, smrt in uničenje. “Ne spoštujejo sosedov ali meja ali suverenih pravic držav. Namesto tega iranski voditelji plenijo naravne vire, da se obogatijo in širijo pustošenje po Bližnjem vzhodu in daleč naokoli,” je dejal.

Znova je branil svojo odločitev o umiku iz iranskega jedrskega sporazuma in dejal, da po ponovna uvedba sankcij prisilila Teheran, da bo pristal na nov dogovor.

Iranski predsednik Hasan Rohani je v govoru v Generalni skupščini ZN ostro odzval na Trumpove obtožbe. Nasprotovanje multilateralizmu ni znak moči, ampak šibkosti intelekta, je dejal Rohani, a obenem povabil ZDA nazaj k pogajalski mizi.

Trumpa je obtožil, da želi strmoglaviti njegovo vlado. “Ironično je, da ZDA niti ne skrivajo načrtov za strmoglavljenje taiste vlade, ki jo vabijo k pogajanjem,” je dejal.

“Za dialog niso potrebni fototermini. Strani lahko prisluhneta druga drugi prav tu, na tem zasedanju. Dialog začenjam tukaj in jasno izjavljam, da vprašanje mednarodne varnosti ni igračka ameriške notranje politike,” je dodal iranski predsednik. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen